3 травня – Міжнародний день Сонця
7 Травня, 2024
9 травня – День Європи
9 Травня, 2024

8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 рр.

8 травня Україна вперше відзначає День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років — як єдине державне свято замість двох різних знакових дат. Натомість 9 травня як День перемоги в Україні відтепер скасовано.

Досі в Україні 8 травня відзначали День пам’яті та примирення (як пам’ятний день), а 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (як державне свято з вихідним у невоєнний час).

Однак наприкінці травня 2023 року Верховна Рада України ухвалила закон, який скасував обидва ці свята, натомість встановивши нове державне свято 8 травня — День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років. Президент Володимир Зеленський підписав цей закон 12 червня минулого року, тому цьогоріч свято відзначається в Україні вперше. 8 травня 2024 року не є вихідним, оскільки в Україні зараз діє режим воєнного стану. Однак після його завершення це свято буде неробочим днем.

Чому саме мак – символ пам’яті жертв війни

У світі червоний мак початково був символом пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом став символізувати вшанування жертв усіх збройних конфліктів, починаючи з 1914 року. Найширше його використовують в англомовних країнах Британської співдружності в День пам’яті полеглих (Remembrance Day, щороку 11 листопада).

В Україні стилізоване зображення квітки маку, яке водночас символізує кривавий слід від кулі, стало головним символом Дня пам’яті та примирення (8 травня) у 2014−2015 роках. Мак пам’яті в Україні поєднується з давнім символічним значенням цієї квітки в народній міфології та в художній літературі — зокрема і з легендами про те, що маки цвітуть там, де пролилася кров українських козаків.

Дизайн розробили за ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Такі маки виготовляють з паперу або тканини та розміщують на одязі на лівій стороні грудей, якомога ближче до серця — задля пошани пам’яті 8 млн українців, загиблих у роки Другої світової війни, та 65 млн убитих у світі.

Відлік українських жертв масштабних війн продовжило вторгнення росії на Донбас в 2014 році та повномасштабна геноцидна війна, яку москва веде з лютого 2022 року.

Війна – це втрати, біль, страх… Жодні амбіції та матеріальні надбання не варті життя людини, адже воно безцінне. 8 травня – День пам’яті тих, хто загинув під час війни захищаючи рідну землю.

Пам’ять, подяка й шана нашим загиблим героям, які обороняли Україну від загарбників.
З вірою в перемогу Неньки-України, незламність та силу наших захисників, єдність і непохитність українців та світле майбутнє планети без чорного наросту рашистської орди на картах світу.

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/8-travnya-den-pam-yati-ta-peremogi-nad-nacizmom-yak-ukrajina-vidmovilasya-vid-tradiciji-srsr-9-travnya-50415045.html