8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 рр.
9 Травня, 2024
15 травня – Міжнародний день захисту клімату
16 Травня, 2024

9 травня – День Європи

День Європи – свято, що відзначається 9 травня в Європейському Союзі та інших країнах, як прояв миру та єдності на європейському континенті. Україна разом з європейськими країнами також відзначає День Європи.

Раніше, на європейському рівні, День Європи відзначався 5 травня, але тепер ця дата залишилася лише щорічною згадкою про заснування Ради Європи. Перше святкування Дня Європи започаткувала Рада Європи у 1964 році.

Пізніше Європейський Союз почав відзначати свій власний День Європи на ознаменування Декларації Шумана 1950 року, у якій вперше було запропоновано Європейську спільноту з вугілля та сталі, що призвело до того, що цей день називали як «День Шумана» або «День об’єднаної Європи».

Обидва дні відзначаються вивішуванням прапора Європи. День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символами Європи та ЄС з 1985 року.

Після заснування Європейського Союзу в 1993 році дотримання Дня Європи національними та регіональними органами влади значно збільшилося. Зокрема, Німеччина вийшла за рамки святкування лише одного дня, починаючи з 1995 року, розширивши дотримання цілого «Європейського тижня» (Europawoche), зосередженого на 9 травня. У Польщі Фонд Шумана, польська організація, що підтримує європейську інтеграцію, заснована в 1991 році, вперше організувала свій парад Шумана у Варшаві на День Європи 1999 року, на той час виступаючи за вступ Польщі до ЄС.

У подальші роки, зокрема після укладання Маастрихтського договору, 9 травня стало активно відзначатися як День Європи громадськістю держав-членів ЄС.

Вибір ЄС дати заснування Європейської спільноти вугілля та сталі, а не дати заснування самого ЄС, створив наратив, у якому промова Шумана, стурбована стимулюванням економічного зростання та зміцненням миру між Францією та Німеччиною, представлена як передчуття “покликання Європейського Союзу, щоб стати основною інституційною основою” для набагато серйознішої подальшої європейської інтеграції наступних десятиліть.

Європейська конституція мала б юридично закріпити всі європейські символи в договорах ЄС, однак договір не було ратифіковано в 2005 році, і використання продовжуватиметься лише в нинішньому фактичному порядку. Заміна Конституції, Лісабонський договір, містить декларацію шістнадцяти членів, які підтримують символи. Європейський парламент «офіційно визнав» День Європи в жовтні 2008 року.

Про дотримання 9 травня як Дня Європи повідомлялося по всій Європі станом на 2008 рік.

У 2017 та 2019 роках Європейський парламент закликав, щоб 9 травня став вихідним святковим днем в усіх державах-членах ЄС.

Україна є країною європейської частини континенту не лише територіально, ми маємо спільну історію, погляди, міцно переплетені культурні традиції і, що важливо, разом рухаємось вперед, реалізовуючи плани на чисте та здорове майбутнє, яке обов’язково прийде.