День таксономіста – Taxonomist Appreciation Day
25 Березня, 2024
20 березня 2024 – навчання з моніторингу довкілля
25 Березня, 2024

21 березня – Міжнародний день лісу

Всесвітній день лісів пов’язаний з діяльністю щодо посадки лісів та висвітлення важливості збільшення кількості зелених насаджень. Цей день відзначається урядами та міжнародними організаціями для визначення плану збереження лісів.

Проблема збереження лісу та його багатств перебуває серед низки найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. В останні роки тенденції, пов’язані зі зменшенням лісів на Землі, викликають тривогу не тільки у екологів, але й у всього міжнародного співтовариства.

У зв’язку з цим, основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги мешканців планети до проблеми збереження лісів у їхньому дійсному стані, інформування про значимість лісових екосистем, організація та проведення основних заходів для їх захисту та відновлення.

Також 21 березня проводиться Всесвітній день висаджування дерев.
Ліси є найбільш біологічно різноманітними екосистемами суші, де мешкають та зростають більше половини наземних видів тварин, комах та рослин.

Ліси – це також житло, робота та безпека для залежного від них населення. Вони забезпечують суспільство багатьма цінностями: є безпечною домівкою для нашої флори та фауни, деревиною для наших будівель, сировиною для паперу, нектаром для бджолярства тощо.

Ліси відіграють ключову роль у боротьбі зі зміною клімату. Вони сприяють підтриманню збалансованого вмісту кисню, вуглекислого газу та вологи в повітрі. Захищають вододіли, які забезпечують приплив прісної води в річках.

Останнім часом Україна займала провідні позиції у відновленні лісових насаджень планети, до наших акцій долучалися не лише представники української діаспори, які мешкають в інших країнах, але й їхні уряди та громадяни. Ми зберегли на території нашої держави найбільші масиви пралісів в Європі і активно створюємо нові.

Війна призупинила екоорієнтовані акції та кампанії, але ми продовжуємо оберігати природу та захищати рідну землю. Після нашої беззаперечної перемоги ми обов’язково відновимо екоініціативи та заходи у ще більших масштабах заради здорового екологічного майбутнього України.

Любіть та бережіть ліс, адже він є легенями нашої Планети та однією з базових структур самого життя.