18 березня Всесвітній день переробки – Global Recycling Day
18 Березня, 2024
21 березня – Міжнародний день лісу
25 Березня, 2024

День таксономіста – Taxonomist Appreciation Day

Щорічно 19 березня відзначається професійне свято – День таксономіста.

Хто ж такі таксономісти? Це фахівці, які займаються класифікацією та систематизацією різних систем дійсності. Наприклад, в біології – це групування істот на основі спільних ознак. Таксономія являє собою вчення про систему, що складається з таксонів (класифікаційних одиниць).

Поняття таксономії є широким, воно розповсюджується й на об’єднання систем географічної, суспільної, мовознавчої, геологічної тощо. Хоча до 20 століття цю науку асоціювали лише з біологією. Таксономія (від давньогрецьких слів τάξις (таксис), що означає порядок і -νομία (номія) — метод) — наука визначення і іменування груп біологічних організмів на основі спільних характеристик.
Організми згруповані в таксони і такі групи отримують свою таксономічну категорію (ранг); групи однієї категорії можуть групуватися в групи вищого рівня або рангу, таким чином утворюється таксономічна ієрархія. Основними категоріями, що використовуються сьогодні є царство, тип клас, ряд, родина, рід, вид.

Праця таксономіста є важливою складовою дослідження та систематизації навколишнього світу, а екологічні знання, які вони впорядковують для нас, постійно використовуються в різних галузях спеціалістами, які вивчають та оберігають природу. Така робота дуже кропітка та відповідальна, тому 19 березня – гарний привід привітати фахівців та подякувати їм за роботу.