21 березня – Міжнародний день лісу
25 Березня, 2024
22 березня – Всесвітній день води – World Water Day
25 Березня, 2024

20 березня 2024 – навчання з моніторингу довкілля

20 березня 2024 року в Центрі підвищення кваліфікації працівників водного господарства спільно з Командою підтримки відновлення та реформ при Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Західноукраїнського національного університету в режимі онлайн-конференції на платформі ZOOM було проведене навчання зорієнтоване на здійснення моніторингу довкілля.

Таке навчання є досить актуальним в наш час, оскільки висвітлює основні засади щодо реформування системи моніторингу довкілля, функціонування підсистем ДСМД, законодавчі та нормативні інструменти з організації та здійснення моніторингу за станом об’єктів довкілля та присвячене Всесвітньому дню водних ресурсів.

Слухачі отримали інформацію щодо змін до законодавства у зв’язку із прийняттям закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля” (№2973).

Зокрема, в рамках цього Закону внесено зміни у 17 законодавчих актів, визначено 1 рік для розроблення підзаконних актів на виконання закону, 6 місяців з дня скасування чи припинення воєнного стану – закон набирає чинності.

До ключових проблем державної системи моніторингу довкілля, серед інших віднесено також і незадовільний стан системи моніторингу довкілля, що є однією із загроз екологічній безпеці держави.

Запроваджено можливість утворення регіональних центрів моніторингу, порядок створення та примірне положення про які затверджуються Міндовкілля.

Запроваджено визначення ДСМД – «система спостережень, збирання, оброблення, аналізу, зберігання та обміну інформацією про стан довкілля, вплив на нього, прогнозування його змін та розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень в Україні з метою забезпечення досягнення Цілей сталого розвитку» та визначено підсистеми.

Внесено зміни до законодавства щодо екологічної інформації, визначено шляхи здійснення екологічного інформування та запроваджено поняття “інформаційні потреби управління в галузі охорони навколишнього природного середовища”.

Водна політика: щодо оцінки екологічного стану – розроблення заходів щодо використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів охоплюються планами управління річковими басейнами.

Зацікавило навчання?

За додатковою інформацією звертайтеся на нашу пошту vodacpk@gmail.com або телефонуйте (044) 248-81-20