Міжнародний день Чорного моря
1 Листопада, 2023
6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів
7 Листопада, 2023

1 листопада – Всесвітній день екології та екологів

Щороку 1 листопада відзначають Всесвітній день екології та екологів. Всесвітній день екології або Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Відзначення цього дня сприяє визнанню складних взаємовідносин людини з навколишнім середовищем. Завходи, що проводяться у цей день, мають на меті нагадати про важливість збереження балансу між економічним розвитком і збереженням навколишнього середовища.

Екологія – це наука, що вивчає взаємозв’язки між живими істотами та навколишнім середовищем, тож її складність та розмаїття залежать від елементів, які складають середовище, та суб’єктів, залучених до його вивчення. Тому існує екології людини, рослин та тварин, серед інших, які стають такими специфічними, як популяційна екологія (для вивчення стосунків між особинами одного виду) або екологія угруповань (для аналізу зв’язків між організмами з різних популяцій).

Термін ökologie був уперше введений 1869 року пруським (німецьким) натуралістом і філософом Ернстом Геккелем від грецьких слів oikos (дім, житло, оселя) та logos (дослідження або трактат). Таким чином, термін «екологія» означає вивчення дому. Екологія покликана нагадати людям усього світу про важливість знання й оцінювання стосунків, які існують між живими істотами й довкіллям, а також підвищити поінформованість населення щодо важливості підтримання гармонійних стосунків із навколишнім середовищем.

Екологія стала дуже важливою у зв’язку з оцінками зникнення видів, як через втрату тропічних лісів, так і через кліматичне та гідрологічне регулювання, забруднення води, ґрунту та повітря, серед інших чинників.
Відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища зумовлене також необхідністю визнати роль екології як наукової дисципліни. Вона підкреслює важливість розуміння взаємозв’язків між живими істотами і навколишнім середовищем.

Екологія прагне зрозуміти, як організми впливають на біотичні (живі) та абіотичні (неживі) компоненти свого середовища і самі зазнають впливу від них. З огляду на зростаючий вплив людини на навколишнє середовище, вивчення екології стало як ніколи актуальним. Ця наука дає уявлення про складні взаємозв’язки в екосистемах і пропонує рішення нагальних екологічних проблем.

Як ми можемо зробити свій внесок?

Зменшуй, використовуй повторно, переробляй
Переробка пластику економить вдвічі більше енергії, ніж його спалювання. Проте у США переробляється лише близько 23% пластикових пляшок. Алюмінієві бляшанки, які є предметом №1 у переробці, складають менше 1% американських відходів. Перероблена бляшанка, як правило, повторно використовується протягом 60 днів.
Скляна тара може бути перероблена і повернута на полиці магазинів всього за 30 днів, але розкладається на звалищі близько 4 000 років.

Використовуйте багаторазову пляшку для води
Американці купують майже 50 мільярдів пляшок води щороку. Використовуючи багаторазову пляшку, ви можете заощадити в середньому 156 пластикових пляшок щороку.

Купуйте місцеві товари
Товари часто долають великі відстані, перш ніж потрапляють до споживачів. Підтримка місцевих ринків та бізнесу зменшує енергію, необхідну для транспортування.

Їжте більше зелені та менше м’яса
Велика рогата худоба залишає великий водний слід. Споживаючи більше фруктів та овочів і зменшуючи споживання м’яса, ми можемо зберегти ресурси. Ініціативи на кшталт “Пісного понеділка” можуть стати чудовим початком.

Всесвітній день екології нагадує про нашу відповідальність перед довкіллям. Вносячи невеликі зміни у своє повсякденне життя, ми можемо зробити свій внесок у здоров’я планети. Давайте відсвяткуємо цей день, замислившись над своїми звичками і зробивши усвідомлений вибір для охорони навколишнього середовища, заради майбутнього.

Збережемо нашу планету разом!

За матеріалами: https://nordbess-news.cv.ua/vsesvitnij-den-ekolohiji#:~:text