Європейський день грибів – European Mushroom Day
25 Вересня, 2022
26 вересня – Всесвітній день здоров’я навколишнього середовища – World Environmental Health Day
26 Вересня, 2022

25 вересня – Всесвітній день річок

Річки – немов артерії, без яких нездатний функціонувати живий організм Землі.

Річкова біосфера має найвищий рівень біорізноманіття, але за останні 50 років прісноводні рослини й тварини втратили 80% популяції, яка скорочуються вдвічі швидше, ніж популяція морських видів. Греблі, надмірний водозабір та забруднення річкової води, а також кліматичні зміни – все це загрожує здоров’ю та існуванню річок на нашій планеті взагалі.

Щоб підкреслити цінність річок, привернути увагу людства до їхніх проблем і сприяти природоохоронним діям, засновано свято — Всесвітній день річок, який щороку відзначається в останню неділю вересня. У 2022 році ця подія припала на 25 вересня.

Вперше цей день відзначили в 2005 році, коли ООН оголосила про початок комплексу заходів під назвою «Вода для життя». Перше відзначення Дня річок у 2005 році мало великий успіх, його святкували у десятках країн. Протягом 10 років до цього заходу залучалась громадскість для проведення різноманітних акцій з охорони водних ресурсів і живих істот, які живуть у річках.  Відтоді популярність події продовжує зростати. В минулому році до свята долучилося кілька мільйонів людей у близько 100 країнах світу.

Річка – це джерело енергії та життя.

Головні артерії суходолу наявні на всіх континентах. Долини річок є концентраторами ландшафтного різноманіття, важливими шляхами міграції для рослин і тварин багатьох видів.

Ріки є дуже чутливими до діяльності людини, забруднення, зміни клімату та антропогенного впливу… Особливо гостро проблеми річок даються взнаки підчас війни, коли загарбники щодня знищують природу нашої Батьківщини. І ми знаємо, що лише завдяки нашій активній участі можна забезпечити та відновити здоровий екологічний стан цих водних артерій.

Цінуйте воду, піклуйтеся про чистоту навколишнього середовища та водойм, які є важливим елементом здорового та щасливого майбутнього людства та нашого спільного дому – планети Земля.

Збережемо нашу планету разом!
Все є та буде Україна!