22 вересня – День без автомобілів – World Carfree Day
25 Вересня, 2022
25 вересня – Всесвітній день річок
26 Вересня, 2022

Європейський день грибів – European Mushroom Day

Щороку, у четверту суботу вересня, європейська спільнота відзначає досить цікаве екологічне свято – День грибів.

Метою свята вважається популяризація знань про гриби, які є важливою ланкою екосистеми; акцентування уваги на збереженні видів, що зникають; та необхідність захищати середовище їх існування, оберігаючи природу від знищення.
На початку нашого сторіччя вже описано близько 70-100 тисяч видів грибів, але їх різноманіття насправді становить від 300 тисяч до 1,5 мільйонів видів, які наразі ще досліджуються.

Гриби сміливо можна вважати дуже важливою ланкою екосистеми, вони гідно займають своє місце поруч з тваринами, рослинами, вірусами та бактеріями.

Всім нам добре відомі гриби, які ростуть у ґрунтах, але вони також поширені в більшості типів біотопів, наприклад в морях та континентальних водоймах. Гриби також розвиваються на різноманітних природних субстратах рослинного та тваринного походження, на штучних матеріалах, створених людиною.

Серед грибів яскраво виділяються сапротрофи, симбіонти й паразити рослин та тварин, зокрема людини. Плодові тіла (спорокарпи) деяких грибів вживають в їжу: білий гриб, печериця, лисички, сироїжка, грифола, трюфель тощо.

Цікаво, що пліснява й дріжджі теж належать до родини грибів. Вони відіграють свою роль у розкладанні органічної матерії та підвищенні родючості ґрунтів. Також відомо, що гриби вступають у симбіоз із рослинами, беруть участь у процесах ферментації та бродіння. Досить важливою функцією грибів є те, що з деяких із них виробляють антибіотики, які колись здійснили революцію в медицині (перший антибіотик – пеніцилін виготовили з гриба).

Враховуючи важливість грибів для людини та планети загалом, потрібно цінувати їх та оберігати природу від знищення та забруднення, задля чистого та здорового майбутнього.