Засідання Комісії зі сталого використання та охорони річки Дністер
29 Жовтня, 2021
Навчання з охорони праці спеціалістів БУВР Західного Бугу та Cяну
8 Листопада, 2021

31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря

31 жовтня світова спільнота відзначає День Чорного моря, популяризуючи знання про необхідність збереження природнього стану його вод, закликаючи людей до об’єднання проти забруднення задля здорового майбутнього.

Активісти та профільні організації проводять в цей день толоки, освітні заходи та ярмарки, займаються просвітницькою діяльністю, щоб кожна людина з розумінням ставилися до проблем збереження водних ресурсів та змогла зробити свій внесок у вирішенні цього питання.
Чорне море — внутрішнє континентальне море Атлантичного океану. Воно пов’язане зі своїм океаном через протоку Босфор, Мармурове море, протоку Дарданелли, Егейське та Середземне море.
Це море сформувалося в басейні середньоєвразійського моря Тетіди, яке було частиною величного стародавнього океану Тетіс, води якого приховували колись частину наших земель.
В наш час Чорне море знаходиться між масивом Східної Європи на півночі, Малою Азією на півдні, Кавказом на сході і Балканським півостровом на заході.
Територіально Чорне море омиває береги України, Грузії, Туреччини, Росії, Болгарії і Румунії.
Береги Чорного моря є частиною природньої межі українських земель на півдні, воно пов’язує Україну зі світом. Цим шляхом від початку її історії проходили з півдня економічні, політичні і культурні впливи; завдяки річкам, що течуть до Чорного моря (Дунай, Дністер, Буг і насамперед Дніпро, а на східних межах України – Дон). Подорожні мали можливість легко сягати вглиб українських земель. Дніпро і Варязький шлях були головними артеріями Київської держави, що сполучали Чорне і Балтійське моря. Над Дніпром і його притоками розташовані більшість стародавніх міст Русі-України.
Святкування Дня Чорного моря покликане нагадати нам про необхідність збереження водних ресурсів, потребу захищати екосистеми та навколишнє середовище загалом, зокрема від діяльності людини, яка забруднює їх та робить непридатним для життя живих організмів, частина з яких перебувають на межі вимирання.
Потрібно пам’ятати, що моря та океани є джерелом життя на Землі, адже вони дають більшість необхідних ресурсів для нашого існування.

Збережемо нашу планету разом!