Відкриття виставки Aqua Ukraine – 2021
22 Жовтня, 2021
31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря
1 Листопада, 2021

Засідання Комісії зі сталого використання та охорони річки Дністер

У Молдові завершилося третє засідання Комісії зі сталого використання та охорони річки Дністер, яке відвідала українська делегація, в складі якої були представники експертної групи від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства.

Комісія зі сталого використання і охорони річки Дністер (Дністровська Комісія) була створена в рамках Договору про співпрацю у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер між Урядом Республіки Молдова і Кабінетом Міністрів України, підписаного 29 листопада 2012р. у Римі. Договір стосується практично усіх аспектів, щодо питань річкового басейну, за винятком навігації і гідроенергетики і спрямований на зміцнення і розширення співпраці між Республікою Молдова і Україною, розпочатої ще у 1994 році.

Основна частина зустрічі та обговорення актуальних питань припали на 28 жовтня, а 29-го узагальнювалась інформація з пріоритетних завдань на майбутнє, визначались організаційні моменти щодо подальших зустрічей та підбивались підсумки.
Під час засідання Комісії присутні експерти заслухали інформацію Уповноважених Влади Республіки Молдова та Кабінету Міністрів України з виконання Домовленості між Владою України та Владою Республіки Молдова про сумісне використання та охорону транскордонних вод.
Також на початку зібрання зачитали свої напрацювання керівники робочих груп, які відзвітували про свою діяльність, зокрема про те, що було здійснено за період з квітня 2019 року по наш час, і розглянули інформацію щодо прогресу організації спільної юридичної робочої групи.
Актуальною була тема обговорення результатів проєкту “Створення системи іноваційного транскордонного моніторингу видозмінення річкових екосистем Чорного моря під впливом розвитку гідроенергетики та зміни клімату” HydroEcoNex, eMS BSB 165 та проекту ПРООН/Шведського агентства міжнародного співробітництва у сфері розвитку в Молдові “Дослідження соціального та екологічного впливу Дністровського гідроенергетичного комплексу”.
Присутні також заслухали інформацію про підготовку наступного етапу проекту ГЕФ.

Під час зустрічі було затверджено Регламент співробітництва Республіки Молдова та України в питанях спільного керування та адміністрування веб-сайту Комісії по сталому використанню та охороні басейну річки Дністер.
Окремою темою обговорення на засідання винесли проєкт “Правил експлуатації водосховищ Дністровського каскаду ГЕС та ГАЕС при НПУ 77,10 м буферного водосховища”; прогрес виконання рішення Комісії з приводу затвердження документа “Середньобагаторічні та розрахункові значення по місяцях та за рік природнього стоку річки Дністер в створі Дністровського ГЕС-2 (F-40500км2) за багаторічний період спостережень з 1895 по 2017 роки”.

Також під час роботи звернули увагу на питаннях з розробки моделі екологічних попусків з урахуванням міжнародного досвіду та індикаторів їх ефективності для організації відповідного моніторингу та про стан безпеки хвостосховищ у басейні річки Дністер.
Визначено деталі спільного звернення керівників Влади Республіки Молдова та України до пані Урсули фон дер Ляйєн, яка є Головуючою Європейської Комісії. Метою звернення є потреба у підтримці під час проведення заходів з покращення екологічного стану басейну Дністра.

Серед інших актуальних тем, розглянутих на засіданні Комісії, такі:
– Попередній звіт щодо проблем зливання неочищених та недостатньо очищених стічних вод (Сороки, Цекинівка, Могилів-Подільський).
– Організація спільного гідрологічного моніторингу на приплотинній ділянці та зоні зливання ГЕС-2 (плотина ГЕС-2, гідропост “Унгурь”).
– Розгляд інформації про плани побудови сегменту дороги та ЛЕП-330 в Одеській області, що перетнуть водно-болотяні угіддя міжнародного значення.
– Прийняття необхідних дій зі збереження фонду природних територій, що охороняються під час побудови мосту в районі міста Сорока.
– Питання проведення стратегічного екологічного оцінювання “Схеми комплексного використання гідроенергетичних ресурсів України” (в частині басейну річки Дністер).

Обидві сторони сподіваються на подальшу спільну діяльність, задоволені співпрацею своїх країн у таких важливих питаннях і добрими результатами проведеного засідання Комісії зі сталого використання та охорони річки Дністер.