Всесвітній день дикої природи
4 Березня, 2024
9 березня – День народження Тараса Шевченка
11 Березня, 2024

5 березня 2024 – навчання з проблем водних ресурсів та водокористування

5 березня 2024 року в Центрі підвищення кваліфікації працівників водного господарства провели онлайн-навчання на тему: «Проблеми глобальних водних ресурсів. Водні ресурси і водокористування в Європі та Україні».

Лекція є актуальною і висвітлює основні засади водної політики та управління водними ресурсами, адаптації європейських нормативів у водній сфері України.

Навчання провів Василь Гребінь – доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри гідрології та гідроекології географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Під час навчання розглянули такі важливі питання:
– Водна політика у світі та ЄС.
– Поняття загальних та внутрішніх відновних водних ресурсів.
– Водні ресурси Європи та України, їх використання.

Дефіцит водних ресурсів має географічні та соціально-економічні причини, перші з яких зумовлені просторовою та часовою (сезонною) невідповідністю попиту на прісну воду та її доступності, а другі – зростанням населення світу, підвищенням рівня життя, зміною структури споживання та збільшенням площ зрошуваних угідь.

Уже в 2011 році 41 країна зіткнулася з проблемою водного дефіциту, причому 10 з них, практично виснажили свої водні ресурси.
Відповідно до ранжування країн Європи за показником загальних відновних водних ресурсів (м³/рік/людину) Україна посідає 28 місце, а за показником внутрішніх відновних водних ресурсів (м³/рік/людину) відповідно 35 серед 45 країн.

За індикатором водного стресу Фалькенмарка (м³/рік/людину) в Україні присутній наявний водний стрес (< 1700 м³/рік на людину) – разом з таким країнами як Польща, Німеччина, Чехія, Бельгія, Данія.

даними FAO Aquastat:
– внутрішні поверхневі водні ресурси або місцевий річковий стік, який формується на території України становить 50,1 км³/рік;
– приплив із суміжних територій – 120,2 км³/рік (36,1 км³/рік – з РФ та Білорусі, 84,1 км³/рік – з Румунії);
– загальні поверхневі водні ресурси становлять: 50,1 +120,2 = 170,3 км³/рік.
– внутрішні прогнозні підземні водні ресурси – 22,0 км³/рік, з них 17 км³/рік – гідравлічно зв’язані з річковим стоком (тобто, забезпечують підземне живлення річок та поверхневих водойм), через що їх добувати не можна.
– таким чином, доступні для використання підземні водні ресурси – 5,0 км³/рік.

Структури водокористування в Україні, Європі та світі мають суттєві відмінності. В Україні, за статистикою попередніх років, на потреби промисловості використано орієнтовно 66%, сільського господарства 16% і господарсько-питні 18% від запланованого об’єму води.

Зацікавило навчання?

За додатковою інформацією звертайтеся на нашу пошту vodacpk@gmail.com або телефонуйте (044) 248-81-20