26-27 лютого 2024 – навчання з правил технічної експлуатації ГОУ
28 Лютого, 2024
5 березня 2024 – навчання з проблем водних ресурсів та водокористування
6 Березня, 2024

Всесвітній день дикої природи

На 68-й сесії, 20 грудня 2013 року, Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції ООН 68/205 проголосила 3 березня – день підписання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флора, що перебувають під загрозою зникнення (CITES) – в 1973 році як Всесвітній день дикої природи, з метою підвищення обізнаності про диких представників флори та фауни нашого світу.
У своїй резолюції Генеральна Асамблея підтвердила внутрішню цінність дикої природи та її різноманітний внесок, включаючи екологічний, генетичний, соціальний, економічний, науковий, освітній, культурний, рекреаційний та естетичний, у сталий розвиток та добробут людини.

Цінностями дикої природи є суб’єктивна оцінка її значення, мотивуюча поведінку людини. Цінності дикої природи діляться на зовнішні і внутрішню.

До зовнішніх цінностей відносяться утилітарні — економічна, рекреаційна, а також не утилітарні – релігійна, екологічна, естетична, освітня, патріотична, етична, духовна, історико-культурна, наукова.

Внутрішня цінність дикої природи означа, що об’єкт цінний сам по собі, сам для себе, незалежно від користі для інших.

Сучасна ідея дикої природи – система поглядів і підходів до дикої природи і її охорони, заснованих на тому, що дика природа – не тільки ресурс або важливий компонент екологічних систем.

Дика природа – це ще й суб’єкт, зовсім інше, священний простір, Мати-Богиня, інша, більш стародавня цивілізація, існуюча поза людським контролем, повноправний партнер людини.

Дика природа має свою внутрішню цінність, свої інтереси, свою гідність, свою мету і права на існування і свободу. Її сучасна ідея спрямована на порятунок від знищення всієї дикої природи, що залишилася на Землі.

В руках кожної людини сконцентровані часточки майбутнього усього людства і лише від нас з вами залежить те, яким воно буде.

Оберігайте свій світ, не знищуйте природу, будьте екоорієнтованими, не забруднюйте, піклуйтеся про здоров’я оточуючих і навколишнього середовища… Rожна краплина позитивних звершень окремих діячів формує океан світлого та чистого майбуття для усіх нас та наступних поколінь.

Збережемо нашу планету разом!