Всеукраїнський День довкілля
26 Квітня, 2024
Міжнародний День Матері-Землі – Earth Day
26 Квітня, 2024

21 квітня – Всесвітній день міграції риб

21 квітня у всьому світі проводять заходи, присвячені Всесвітньому Дню міграції риб, об’єднані спільною темою — збереження річок для людей та риб

Повноводні, вільнотекучі річки надають численні переваги людям та природі. Вони живлять ґрунтові води, забезпечують баланс поживних речовин землі, підтримують заплави, а також дають чисту воду та харчування місцевим громадам. І практично усюди вони є домівкою для уразливого прісноводного біорізноманіття.

Деякі з найбільш знакових і важливих прісноводних видів — це мігруючі риби. Вони рухаються складними системами зв’язаних річок і струмків до моря, і навпаки. Втім, багато з них ніколи не досягають свого кінцевого пункту призначення через десятки тисяч великих та малих гребель, які протягом багатьох поколінь руйнували річки та блокували маршрути міграції риби. І навіть цього нині виявляється недостатньо: будівництво тисяч додаткових гребель все ще планується.

Негативний вплив будівництва гребель, а ще зміни клімату та надмірний вилов нині є головними загрозами для мігруючих риб, таких як осетрові, вугри та лососі.

Багато видів риб здійснюють регулярні міграції, частота яких варіюється від щоденних до щорічних, а відстань — від декількох метрів до тисяч кілометрів. Міграції зазвичай пов’язані з видобутком їжі або розмноженням, хоча в окремих випадках причини міграції досі не з’ясовано.

Класифікація мігруючих риб:
Діадроми (дав.-гр. δια- — приставка зі значенням наскрізного руху) здійснюють міграції з солоних вод до прісних і навпаки. Розрізняють три типи діадромів:
Анадроми (дав.-гр. ἀνα- — вгору) живуть в морях, розмножуються у прісній воді (н-ад, лососеві);
Катадроми (дав.-гр. κατα- — вниз) живуть у прісних водах, розмножуються в морі (н-ад, вугрі);
Амфідроми (дав.-гр. ἀμφι- — обидва) переміщаються між прісними і солоними водами протягом життєвого циклу, але не з метою розмноження (н-ад, акула-бик).
Потамодроми (дав.-гр. ποταμός — річка) здійснюють міграції тільки у прісних водах.
Океанодроми (дав.-гр. ὠκεανός — океан) мігрують лише в солоній воді.

Також поширеною є вертикальна міграція: багато морських видів риб вночі годуються біля поверхні, а в денний час повертаються на глибину.

Деякі великі морські риби, наприклад тунці, щорічно мігрують з півночі на південь і навпаки, слідуючи за змінами температури в океані.

Міграції риб в прісній воді звичайно коротші: як правило, вони відбуваються з озера в річку і назад з метою розмноження.

Природа чарівна у своєму різноманітті, цінуйте та бережіть її!