17-18 квітня 2024 р. – перевірка знань з охорони праці
19 Квітня, 2024
Всеукраїнський День довкілля
26 Квітня, 2024

19 квітня – День проліска – The Day of Snowdrop

Щорічно 19 квітня в багатьох країнах світу відзначається День проліска. Свою історію він веде з Англії, де був заснований в 1984 році. Взагалі в світі, в залежності від кліматичної зони, проліски з’являються від січня до квітня. А оскільки у Великобританії їхнє цвітіння припадає на середину квітня, то і цей день був приурочений до цього періоду — початку весни і теплих сонячних днів.
В Англії проліски – дуже популярні квіти. Є старовинне англійське повір’я, котре твердить, що проліски, посаджені навколо будинку, вбережуть його жителів від злих духів. Але насамперед проліски – це перші квіти, які з’являються після зимових холодів і відповідно символізують початок весни, перемогу тепла над холодом. Вони прикрашають багато міських клумб, а їх розведенню у Сполученому Королівстві приділяється стільки ж уваги, скільки, наприклад, розведенню тюльпанів у Голландії.

Латинська назва проліска (підсніжника) — «галянтус» (Galanthus) — «молочна квітка». Ця рослина відома ще з 1 тисячоліття, в середні століття її шанували як символ непорочності, а повсюдно почали вирощувати у 19 столітті. Всього налічується близько 20 видів пролісків. Найпопулярніший вид – підсніжник білосніжний, а ще є грецький, візантійський, кавказький. Усі вони розрізняються за формою і забарвленням, і навіть за ароматом.
https://redbook-ua.org/item/galanthus-nivalis-l/

Одна стародавня легенда свідчить, що коли Адам і Єва були вигнані з раю, ішов сніг. Єва замерзла і стала плакати, згадуючи теплі райські сади. Щоб утішити її, Бог перетворив кілька сніжинок на квітки проліска. Побачивши квіти, Єва повеселішала, і в неї з’явилася надія на краще. Звідси і вважається, що пролісок — символ надії.

Збережемо надзвичайну красу нашої природи разом, рухаючись до перемоги та здорового майбутнього рідної країни.