10 березня – День Державного Гімну України
11 Березня, 2024
18 березня Всесвітній день переробки – Global Recycling Day
18 Березня, 2024

14 березня – Міжнародний день дій проти гребель або Міжнародний день річок

Міжнародний день дій проти гребель або Міжнародний день річок /International Day of Action Against Dams or Day of Action for Rivers проводиться за ініціативою громадської організації «Міжнародна мережа річок» (США). Його було започатковано ще у 1997 році.

Цей день було запропоновано відзначати з метою об’єднання зусиль людства в боротьбі проти гребель для захисту річок та води загалом. Задля цього громадські екологічні організації та активісти всього світу проводять тематичні заходи, ярмарки, здійснюють просвітницьку діяльність, щоб популяризувати знання про вплив гребель на річкові екосистеми.

Всі акції цього дня здійснюються під гаслом: «Хай вода несе життя, а не смерть!»
Річки це артерії для живого організму нашої планети, які заряджають її силою та енергією, даруючи можливість розвиватися та квітнути.

Греблі дійсно можуть спричинити колосальну шкоду природі та людям. Для прикладу на території України через їх побудову затоплено тисячі квадратних кілометрів земель, зникли під водою сотні сіл, а їхні жителі були переселені до інших місць.

При цьому економічна вигода від гребель досить сумнівна, адже утворені «моря» часто цвітуть, що призводить до збіднення біологічного різноманіття і це очевидно не єдина проблема.

Наразі наша країна протистоїть агресору, відстоюючи право на свободу, цілісність та мирне життя, тому відтерміновано багато екологічних програм, які зорієнтовані на захист та відновлення здоров’я природи, але ми переможемо і продовжимо боротися за чисте, екологічне, квітуче майбутнє України та усієї планети!