9 березня – День народження Тараса Шевченка
11 Березня, 2024
14 березня – Міжнародний день дій проти гребель або Міжнародний день річок
14 Березня, 2024

10 березня – День Державного Гімну України

10 березня – день становлення одного з головних символів нашої держави. Саме цього дня у 1865 році на роковинах Тараса Шевченка в польському місті Перемишль уперше прозвучав майбутній гімн України – твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського. Гімн – один із головних державних символів, поруч з Прапором та Гербом.

У цьому році виповнюється 159 років з дня першого публічного виконання Державного Гімну України.
Історія гімну бере початок із 1862 року, коли Павло Чубинський написав слова, які в подальшому були покладені на музику Михайла Вербицького.

“Душу й тіло ми положим за нашу свободу…” Гімн України дуже символічний, він має глибокий і пророчий сенс для нашого народу. Цей сенс особливо важливий у наші буремні дні, коли українці продовжують творити славну історію нашої незламності й ціною власних життів виборюють самобутність і волю України.

Цікаві факти про гімн України

  • Текст був написаний Павлом Чубинським у Києві на вулиці Великій Васильківській, 106. Автору тоді було 23 роки.
  • Оригінальні зразки тексту та музики сьогодні зберігаються в Науковій бібліотеці імені Василя Стефаника у Львові.
  • Спочатку була створена музика для гітари, яка була покладена на текст вірша Павла Чубинського. Пізніше Михайло Вербицький адаптував її для хору.
  • Музику гімну затвердили в ВРУ 15 січня 1992, а текст – 6 березня 2003 року.
  • Вперше гімн України був записаний у Кельні, Німеччина, у жовтні 1910 року на студії Gramophon. Виконав його видатний український оперний співак Модест Менцинський. Зробив він це у супроводі оркестру.
  • Пісня вперше стала національним гімном за часів УНР та ЗУНР.
  • У 2022 поставили світовий рекорд “Наймасовіше одночасне виконання Гімну України у 50 країнах світу”. Його приурочили до Дня Незалежності України

Допоки існує Україна, у кожному її куточку звучатиме один із головних символів нашої держави. Адже коли звучить Гімн України, всі українці єдині, в якому б куточку світу вони не знаходилися. А відтак жодному ворогу не вдасться зламати наш дух, знищити наш народ і нашу країну.

Слава Україні! Героям Слава!
Все є та буде Україна.