Сьоме засідання Робочої групи з питань управління річковим басейном Дністра
19 Червня, 2023
23 червня – День державної служби
24 Червня, 2023

21 червня – Всесвітній день гідрографії – World Hydrography Day

Щорічно 21 червня світова спільнота відзначає Всесвітній день гідрографії.

Відзначення цього дня біло засноване у 2006 році, завдяки зусиллям Міжнародної гідрографічної організації, МДО (International Hydrographic Organization, IHO), при цьому ініціатива установи нового міжнародного свята була підтримана Генеральною Асамблеєю ООН.

Гідрографія – наука і сфера діяльності, пов’язана зі складанням карт, виданням інструкцій, вимог керівних документів по навігації. У перекладі з грецької слово “гідрографія” означає водоописування.

До основних завдань гідрографії можна віднести забезпечення безпеки судноплавства в океанах, морях та внутрішніх водах держав, на річках, озерах, водосховищах. Все це досягається виконанням низки гідрографічних робіт та досліджень, результатом яких стають нові навігаційні карти, посібники і керівництва, зведення маяків, сигнальних вогнів, захисних знаків тощо. На сьогоднішній день сучасна гідрографія застосовує в роботі високоточні технології, у тому числі супутникові знімки і автоматизовані комплекси.

Використання результатів гідрографічних досліджень не обмежується виключно навігацією, хоча вона використовується при днопоглиблювальних роботах, під час пошуку нових ресурсів на морському дні, проектуванні та зведенні портових і водозахисних споруд, а також у сфері екології та безпеки.

Усіх причетних до сфери гнідрографії вітаємо з професійним святом. Нехай робота приносить радість, життєвий шлях сповнюється позитивними новинами та грандіозними звершеннями, небо над головою буде спокійним та мирним, а в домівках панує затишок та добробут.