Міжнародний день Дністра – International Dniester Day
1 Червня, 2023
День працівників водного господарства
2 Червня, 2023

Навчально-практичний семінар «Ревіталізація річок як інструмент досягнення екологічних цілей»

Практика гідрологічних досліджень водних об’єктів та ревіталізація річок як інструмент досягнення екологічних цілей
Кінець травня в місті Ужгород вкотре став екоорієнтованим, з вектором плідної співпраці організацій, які не перший рік піклуються про природу та популяризацію знань про захист довкілля, на розвиток та покращення водного сектору в Україні.
======================
30 травня 2023 року Громадська спілка «Всесвітній фонд природи Україна» WWF-Україна в рамках діяльності напряму «Вода» та Басейнова рада річки Тиса, спільно з Державне агентство водних ресурсів України, Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса – “БУВР Тиси” та Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства, організували навчально-практичний семінар «Ревіталізація річок як інструмент досягнення екологічних цілей».

Під час семінару було висвітлено проблематику формування Програми заходів ПУРБ Тиси спрямованих на покращення/відновлення гідрологічного режиму та морфологічних показників у разі порушення вільної течії річок, гідравлічного зв’язку між руслами річок та їх заплавами, гідрологічних змінах, модифікації морфології річок, в тому числі відновлення річок. Також було представлено методичні рекомендації щодо відновлення гідроморфологічних характеристик водотоків, досвід відновлення річок в Україні та ЄС.

Зокрема, під час зустрічі було розглянуто такі питання:
– Гідроморфологічні зміни – водно-екологічна проблема Плану управління річковим басейном Дунаю 2025-2030 (суббасейнів Тиси, Прута, Сірету, Нижнього Дунаю) – Олексій Ярошевич, експерт Blue Rivers екологічний консалтінг;
– Досвід WWF у відновленні безперервності течії річки Черемош суббасейн Прута – Оксана Коноваленко, WWF Україна;
– Методика з відновлення гідроморфологічних характеристик водотоків – Катерина Мудра, експерт Blue Rivers екологічний консалтінг;
– Досвід ренатуралізації водних об’єктів в Україні – Юрій Голубєв, директор ТОВ Екоберег;
– Проекти ренатуралізації водних об’єктів на півдні України – Олег Дяков, експерт Rewilding Україна;
– Проекти ренатуралізації на річці Дунай, острів Свободи, Угорщина – Andrea Samu, WWF-Угорщина;
– Проект ренатуралізації річки Ботар та потенційні об’єкти для ренатуралізації в суббасейні річки Тиса – Едуард Осійський, БУВР Тиси, Євген Кедик, Виноградівське МУВГ.

31 травня 2023 року відбулося практичне навчання з гідрологічних досліджень водних об’єктів із застосуванням сучасних методик та приладів на базі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса.
Це навчання передбачало виконання учасниками ряду конкретних завдань у польових умовах, зокрема й розвиток практичних навичок роботи з Acoustic Doppler Current Profiler, RiverPro 1200 kHz ADCP.
Акустичний доплерівський профілювач течії (ADCP) — це гідроакустичний вимірювач течії, схожий на сонар, який використовується для вимірювання швидкості течії води в певному діапазоні глибин за допомогою ефекту Доплера, зокрема, він базується на вивчені характеристик звукових хвиль, розсіяних від частинок у товщі води. Діапазон робочих частот ADCP коливається від 38 кГц до кількох мегагерц.

ADCP містять п’єзоелектричні перетворювачі для передачі та прийому звукових сигналів. Час поширення звукових хвиль дає оцінку відстані. Зсув частоти луни пропорційний швидкості води на акустичному шляху. Для вимірювання тривимірних швидкостей потрібні принаймні три пучки. У річках важлива лише двовимірна швидкість, і ADCP зазвичай мають два промені.

Щиро дякуємо організаторам, лекторам та учасникам заходів за плідну співпрацю, активне обговорення корисних і пізнавальних матеріалів та гарні результати роботи.

Збережемо нашу планету разом!