День чорнобильської трагедії – International Chernobyl Disaster Remembrance Day
26 Квітня, 2022
28 квітня – онлайн-вебінар «Правові основи безпеки та здоров’я на роботі в умовах воєнного стану в Україні»
30 Квітня, 2022

28 квітня 2022 року – Всесвітній день охорони праці

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми безпеки та здоров’я на роботі, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і згідно з Указом Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року щорічно відзначається 28 квітня.

Вперше День охорони праці відзначався у 2003 році. Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими працівниками у 1989 році на згадку про співробітників, які загинули та отримали травму на виробництві.

У цей день більш ніж у ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

Щороку МОП визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. В Україні, як і у всьому світі, з урахуванням цієї теми розробляють План заходів із відзначення Дня охорони праці.
Новий девіз Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі у 2022 році: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» (World Day for Safety and Health at Work 2022 — Act together to build a positive safety and health culture).

У МОП підкреслили, що наявність надійної системи охорони праці, що включає конструктивну участь урядів, роботодавців, працівників, суб’єктів охорони здоров’я та всіх відповідних сторін на національному рівні та рівні підприємств, має вирішальне значення для захисту умов праці та забезпечення безпеки і здоров’я працівників.
Завдяки ефективному соціальному діалогу уряд та соціальні партнери можуть брати активну участь на всіх етапах процесів прийняття рішень з охорони праці. Це важливо як під час розробки та перегляду політики і нормативно-правової бази з питань охорони праці для вирішення постійних та нових проблем у галузі охорони праці, так і під час їх практичного застосування на робочому місці.
Соціальний діалог не тільки сприяє вдосконаленню політик та стратегій у галузі охорони праці, а й допомагає швидше та з більшою ефективністю їх реалізовувати.

Цінність результатів будь-якої трудової діяльності не може бути вищою за цінність здоров’я та життя кожного працівника.

За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), щорічно у світі трапляються понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які призводять до відсутності робітників на робочому місці протягом понад 3 днів, і до близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного наслідку. Кожного дня в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві у світі помирають близько 5000 осіб, на рік – від 2 до 2,3 мільйона осіб.

В Україні у цьому році до загальних факторів, що впливають на безпеку праці, додалися ще й смертельно небезпечні ризики, пов’язані з війною. У середньому щодня під час виконання трудових обов’язків гинуть три працівники. Половина з них – внаслідок бойових дій.

Цінуйте своє здоров’я та життя, поважайте право на безпечну роботу оточуючих та підлеглих, дотримуйтеся заходів безпеки на роботі.

Усім спокійної атмосфери на улюбленій роботі, мирного неба над головою, затишку та злагоди кожному дому. З вірою в перемогу, адже все є Україна!
(У матеріалиі використана інформація з сайту Держпраці України)