24 травня 2022 р. – онлайн-зустріч з директором Департаменту Держводгосподарства ‘Польські Води’ Пшемиславом Грушецьким
25 Травня, 2022
Міжнародний день Дністра – International Dniester Day
28 Травня, 2022

ПУРБ – інструмент залучення фінансів для досягнення доброго екологічного стану водних об’єктів

26 травня 2022 року Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства організував онлайн-зустріч з експертами з розробки та впровадження ПУРБ для профільних фахівців водогосподарчих організацій та представників ОТГ басейну річки Вісла, які безпосередньо будуть задіяні в цьому важливому питанні.

Під час спілкування було розглянуто:
– особливості законодавчого врегулювання;
– заходи, спрямовані на зменшення забруднення масивів поверхневих вод органічними, біогенними та небезпечними речовинами (дифузні та точкові джерела);
– заходи спрямовані на зменшення впливу гідроморфологічних змін.

Ці та інші, але не менш важливі, теми були розкриті експертами на зустрічі з органами місцевої влади територіальних громад басейну р.Вісла.
Слід зазначити, що це перше обговорення методичних рекомендацій з розробки програми заходів ПУРБ з територіальними громадами та водокористувачами в окремому басейні.

Басейн Вісли займає 2,1% території України і складається з двох суббасейнів Західного Бугу та Сяну.
Після схвалення у 2024 році Урядом остаточного плану управління річковим басейном, він стане головним стратегічним документом у басейні Вісли на 2025-2030 роки.

Залучення фінансів бюджетів всіх рівнів, в тому числі місцевих, дозволяє покращити екологічну ситуацію у басейні.
Важливо також правильно сформувати програму заходів для того, щоб максимально залучити ресурси міжнародної технічної допомоги на реалізацію дороговартісних проектів. Зокрема, експерти особливо закцентували увагу на необхідності будівництва та реконструкції очисних споруд та мереж водовідведення, утилізації відходів сільськогосподарського виробництв та запобіганні забруднення небезпечними речовинами з хвостосховищ та на інших важливих питаннях.

Координуватиме роботу з формування програми заходів ПУРБ Вісли Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну.
Експерти закцентували увагу на тому, що правильно сформована програма заходів, яка є найбільш змістовною частиною планів управління річковими басейнами, у басейні Вісли дозволить покращити якість поверхневих та підземних вод у басейні, розташованому в Україні та Польщі.