24 травня – Європейський день парків – European Day of Parks
24 Травня, 2022
ПУРБ – інструмент залучення фінансів для досягнення доброго екологічного стану водних об’єктів
28 Травня, 2022

24 травня 2022 р. – онлайн-зустріч з директором Департаменту Держводгосподарства ‘Польські Води’ Пшемиславом Грушецьким

24 травня Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства разом з Державним агентством водних ресурсів України організували онлайн-зустріч для фахівців водної галузі України з директором Департаменту управління водними ресурсами Державного Водного Господарства ‘Польські Води’ Пшемиславом Грушецьким, який презентував досягнення та розкрив особливості застосування на практиці Плану управління річковим басейном на прикладі розробок та роботи у цьому напрямку в Польщі.

Пшемислав Грушецький акцентував увагу присутніх на тому, що План управління річковим басейном є базовим документом Водної Рамкової Директиви Євросоюзу.

Законодавча база ВРД розширена 38 допоміжними директивними документами, що дає можливість охопити всі напрями задля досягнення доброго екологічного та хімічного стану й використання потенціалу масивів поверхневих вод, а також доброго кількісного та хімічного станів масивів підземних вод шляхом вирішення головних водно-екологічних проблем визначених для окремого річкового басейну.

ПУРБ розробляється та переглядається кожні 6 років і ця модель є циклічною.

При розробці ПУРБ важливо дотримуватись пріоритетів, зокрема щодо управління навантаженнями на водні об’єкти, моніторингу якості вод та проведення детального економічного аналізу можливих фінансових здобутків та екологічних втрат.

Не варто боятись публічних обговорень, заходів за участю органів виконавчої влади, самоврядування та громадськості, адже це допомагає краще зрозуміти потреби суспільства.

Насамкінець, польський експерт наголосив на необхідності гарного планування заходів ПУРБ, оскільки кінцева мета досягнення поставлених цілей дуже важлива для здорового функціонування водних об’єктів в майбутньому, а сам процес є довготривалим і фінансово затратним, що потребує виважених і свідомих рішень.

Взаємопідтримка та розвиток задля здорового майбутнього нашої планети!
Слава Україні!