Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів – International Plastic Bag-Free Day
4 Липня, 2022
7 липня – День працівників природно-заповідної справи
7 Липня, 2022

Міжнародний день річки Дніпро

Дніпро – третя за довжиною і площею басейну ріка Європи, її довжина – 2201 км (у межах України 981 км), площа басейну – 504 тис.км². Цікаво, що у басейні Дніпра близько 32 тисяч водотоків, серед яких 89 – річки завдовжки 100 км і більше. Водні ресурси басейну Дніпра становлять близько 80% від загальноукраїнських.
Ідея про вшановування річки Дніпро виникла ще в 2002 році і, починаючи з 2003 року, в першу суботу липня світова спільнота святкує день однієї з найбільших водних артерій Європи, яка є основною річкою України – Міжнародний день Дніпра.

Зазвичай з нагоди свята на початку липня проводяться різноманітні екологічні заходи, толоки та ярмарки, згадуються історії та події, що вшановують основне джерело питної води нашої країни, проводиться просвітницька діяльність із зустрічами та конференціями з акцентом на екологічні проблеми та варіанти їх подолання.
Цьогоріч війна внесла свої корективи, але питання чистого довкілля та якості питної води, подолання забруднення водних ресурсів та рух до здорового екологічного майбутнього України як ніколи залишаються актуальними.
Навіть зараз екоактивісти та працівники водної галузі проводять різноманітні заходи задля подолання актуальних проблем: облаштовуються прибрежні території, впорядковуються місця відпочинку, проводяться толоки з прибирання сміття на березі річок, у світовій мережі та на різноманітних зустрічах фахівці-водники займаються просвітницькою діяльністю, яка об’єднує людей у боротьбі за чистоту води та природи, розвиваючи в населення пошану до головної річки нашої країни.

Вперше назва річки «Дніпро» зустрічається в літературних пам’ятках минулого в першій половини IV століття нашої ери. Походить вона від давньосхідноіранського «велика ріка».
Давні греки називали Дніпро Борисфеном, це означає «той, що тече з Півночі», римляни – Данаприс, предки українців, давні слов’яни – Славутичем («Син Слави»). Як відомо, таку назву й досі інколи використовують як синонім, особливо в деяких поетичних творах.

Дніпро забезпечує водою майже дві третини населення України. Ця вода допомагає нам у транспортному сполученні півночі та півдня, насичує силою та дарує життя навколишній природі, її рослинному та тваринному світу. Красу та велич цієї річки оспівують у віршах та творах письменники різних країн та епох.
Такі дні допомагають нам згадати про необхідність збереження води, її кількості, чистоти, дбати про екологічність та розквіт рідної землі.

Щиро дякуємо всім, хто піклується про чистоту цієї прекрасної річки – зокрема профільним спеціалістам підвідомчих організацій Міндовкілля, які щодня, навіть у цей важкий період війни, оберігають головну водну артерію нашої країни від забруднень, перевіряючи якість води, зміцнюючи та очищаючи територію, якою рухається це потужне диво природи, забезпечуючи розквіт її краси та екологічності.

Пам’ятаймо, що Дніпро – найбільше природне багатство України, яке потрібно оберігати, відновлювати та любити.
Збережемо нашу планету разом! Все є та буде Україна!