16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару / International Day for the Preservation of the Ozone Layer
17 Вересня, 2022
Всесвітній день прибирання – День чистоти – World Cleanup Day
18 Вересня, 2022

Завершення навчального візиту українських водогосподарників до Ізраїлю

10-денний навчальний тур з питань управління водними ресурсами, організований для 15 фахівців водного господарства України Ізраїльським агентством з міжнародного співробітництва в галузі розвитку MASHAV за підтримки Міністерства закордонних справ Ізраїлю та організації «Ізраїль в Україні – Israel in Ukraine» досяг свого завершення.

Тур тривав з 5 до 14 вересня у Міжнародному навчальному центрі сільського господарства (МАТС) в Ізраїлі.
Програма курсу була насиченою і вдало поєднувала теоретичну й практичну частини, тож нудьгувати учасникам не доводилось. Так, окрім аудиторних занять у МАТС, програмою, серед іншого, було передбачено:
– візит на Ієрусалимський завод з очищення стічних вод SOREK, де українські фахівці мали змогу побачити процес і дізнатися про використання стічних вод у народному господарстві Ізраїлю;
– 2-денну професійну екскурсію на Північ Ізраїлю, під час якої учасники відвідали завод з опріснення морської води в Хадері; оглянули резервуар з контролю кількості та якості води Ізраїльської державної водної компанії МЕКОРОТ — основного та найякіснішого джерела водопостачання держави. Компанія щороку постачає близько 1,5 млрд кубометрів води для потреб сільського господарства, промисловості та домогосподарств, а також забезпечує водою сусідні країни — Палестинську автономію та Йорданське Королівство;
– візит до басейнових управлінь — річок Південного Йордану та річки Кішон. Під час зустрічі ізраїльські колеги з управлінь продемонстрували результати своєї роботи з відновлення русла ріки Харод, облаштування берегів, перетворення їх території на зону відпочинку; поділилися секретами залучення небайдужих сторін до реалізації проєктів;
– відвідини Водного управління Ізраїлю і зустріч з Яковом Лившицем, під час якої говорили про управління водними ресурсами в умовах змін клімату та — що особливо актуально для України нині — воєнних дій.

Звісно, це далеко не повний перелік розглянутих питань і місць, де пощастило побувати українським водогосподарникам у рамках навчального курсу. Це радше тема для розлогої статті у журналі «Довкілля України». А поки що учасники водної групи, зібраної з різних куточків України, повезли набуті знання, враження від побаченого і почутого додому, аби поділитися ними зі своїми колегами. Впевнені, що ця поїздка ще не раз стане темою для спільних обговорень у середовищі українських фахівців водної сфери, адже кращого підходу до системи очистки води і збереження водних ресурсів, ніж в Ізраїлі, наразі не існує. А система управління водними ресурсами є основним досягненням та інновацією водного сектору країни.

Ми дякуємо ізраїльським колегам за можливість повчитися в них, за відкритість і готовність ділитися власним досвідом! Також висловлюємо щиру подяку Посольству Ізраїлю в Україні в особі Надзвичайного та Повноважного посла пана Міхаеля Бродського, MASHAV, директору МАТС Одеду Халамиту, нашому турботливому вчителю Юрію Озирянському та усім тим людям, завдяки зусиллям яких ця подорож стала можливою!