29 вересня – Всесвітній день моря
30 Вересня, 2022
Всесвітній день захисту тварин – World Animal Day
4 Жовтня, 2022

Всеукраїнський день працівників освіти

День працівників освіти або День учителя — професійне свято працівників освіти України. Свято відзначається щорічно у першу неділю жовтня.

Всесвітній день учителів – World Teachers’ Day – відзначають 5 жовтня.

Ідея святкувати День учителя задля вшанування працівників освіти з’явилася в багатьох країнах з XIX століття — переважно заходи присвячувалися видатним місцевим педагогам або визначним історичним подіям галузі.

1966 року в Парижі на Спеціальній міжурядовій конференції було підписано документ про соціальний статус учителів, це лягло в основу майбутнього свята. За рішенням ЮНЕСКО, Всесвітній день учителів з 1994 року відзначають 5 жовтня.
Офіційно в радянському союзі День учителя був закріплений 1980 року постановою президії верховної ради «Про святкові та пам’ятні дати» й почав відзначатися у першу неділю жовтня.

У незалежній Україні “на підтримку ініціативи працівників освіти” все залишилось, як раніше – День вчителів установлено відзначати щорічно у першу неділю жовтня (Указ Президента України № 513/94 «Про День працівників освіти» від 11 вересня 1994 року).

Багато країн світу відзначають цей день як міжнародне свято, а також окремо – як своє національне, тоді воно припадає на найрізноманітніші дні.

Пам’ятаймо про необхідність шанувати людей, які допомогли нам вирости унікальними особистостями, наставників, що навчили розуміти життя та адаптували до нього, вкладаючи в своїх учнів необхідні знання для подальшого руху та розвитку.

Шановні працівники освіти, нехай ваші дні будуть сонячними, небо світлим та мирним, в домівках панує затишок, а улюблена робота приносить задоволення.

Дякуємо усім причетним, що навчаєте та підтримуєте, щирий уклін за те, що допомогаєте стати на дорогу, яка направляє суспільство у світле майбутнє, і, головне, даруєте кожному сили та знання залишатися Людиною.