Визначення впливу інженерних споруд на довкілля
29 Вересня, 2022
Всеукраїнський день працівників освіти
4 Жовтня, 2022

29 вересня – Всесвітній день моря

Море – це частина океану, яка відокремлена від нього суходолом, різноманітними підвищеннями підводного рельєфу або/та островами. Кожне море має своєрідний гідрометеорологічний режим, вони вирізняються своєрідними властивостями та складом води, такими як, наприклад, солоніст, прозорість, температура, біологічний склад.

А ще море це безмежна краса та простір, які символізують могутність водної стихії та її велич. Море надихає нас, дарує життя та є його основою, воно стало домівкою для багатьох видів живих істот, а водорості, що можна знайти в усіх морях та океанах світу, виробляють основний відсоток кисню (більше 90%), завдяки якому ми взагалі можемо існувати на нашій планеті.

Відзначення Всесвітнього дня моря було започатковано внаслідок згубного антропогенного впливу, якого зазнають моря, зокрема, масштабного вилову риби та забруднення вод нафтою. Це завдає невиправної шкоди довкіллю та є головною причиною зникнення багатьох рідкісних видів живих біоресурсів. Відзначення Дня моря запроваджено з метою популяризації знань про море, його важливу роль в існуванні людства, щоб нагадати суспільству про необхідність захищати та піклуватися про ці величні водні об’єкти, не забруднювати їх, не знищувати їхнє надзвичайне біорізноманіття та красу.

Внаслідок військових дій, які тривають наразі в Україні, особлива увага екологічної спільноти нашої країни прикута до стану Чорного та Азовського морів. Також ми маємо пам’ятати, що до цих морів потрапляють води й місцевих річок. А отже, мешканці регіону теж несвідомо роблять свій нищівний внесок у забруднення морів.

В руках людини здорове існування Землі та морів зокрема. Пам’ятаймо про це, якщо хочемо безпечно рухатися в майбутнє та жити в чистому середовищі, перебуваючи в гармонії з природою.

Збережемо нашу планету разом!