Міжнародний день Дунаю
6 Липня, 2021
Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів
6 Липня, 2021

3 червня – Міжнародний День Дніпра

Ідея святкування Дня Дніпра виникла ще в 2002 році. Починаючи з 2003 року в першу суботу липня світова спільнота святкує день однієї з найбільших водних артерій Європи, яка є основною річкою України – Міжнародний день Дніпра.
Дніпро – третя за довжиною і площею басейну ріка Європи, її довжина – 2201 км (у межах України 981 км), площа басейну – 504 тис.км². Цікаво, що у басейні Дніпра близько 32 тисяч водотоків, серед яких 89 – ріки завдовжки 100 км і більше. Водні ресурси басейну Дніпра становлять близько 80% загальноукраїнських.

Річка Дніпро забезпечує водою майже дві третини населення України, вона допомагає нам в транспортному сполучені півночі та півдня, насичує силою та дарує життя навколишній природі, її рослинному та тваринному світу; красу та велич цієї річки оспівують в віршах та творах письменники з різних країн та епох.
Свято Дніпра допомагає згадати про необхідність збереження води, її кількості, чистоти, дбати про екологічність та розквіт рідної землі.

Цього дня природоохоронці проводять різноманітні заходи з популяризації знань про природу, воду та цю прекрасну річку зокрема. Облаштовуються прибрежні території, впорядковуються місця відпочинку, проводяться толоки з прибирання сміття на березі, у світовій мережі та на різноманітних зустрічах екоактивісти та профільні спеціалісти займаються просвітницькою діяльністю, яка об’єднує людей у боротьбі за чистоту води та природи, розвиваючи в населення пошану до головної річки нашої країни.

Дякуємо всім, хто піклується про чистоту цієї чудової річки, зокрема профільним спеціалістам підвідомчих організацій Міндовкілля, які щодня оберігають головну водну артерію нашої країни від забруднень, перевіряючи якість води, зміцнюючи та очищаючи територію, якою рухається ця потужне природне диво, забезпечуючи розквіт її краси та екологічності.

Пам’ятаймо, що Дніпро – найбільше природне багатство України, яке потрібно оберігати, відновлювати та любити.

Збережемо нашу планету разом!