“Довкілля України” на AQUA-2021
22 Жовтня, 2021
Засідання Комісії зі сталого використання та охорони річки Дністер
29 Жовтня, 2021

Відкриття виставки Aqua Ukraine – 2021

19 жовтня 2021року в Києві у Виставковому центрі на метро Лівобережна почав роботу щорічний Міжнародний водний форум, який проводиться за Розпорядженням Кабінету Міністрів України з метою впровадження світових стандартів і передових досягнень у водному господарстві України.

«Міндовкілля, Мінрегіон та Держводагентство, це фактично ті флагмани, які щороку підтримують проведення цього форуму, адже він є важливим майданчиком для різних заходів, де експерти обмінюються думками та досвідом. Тут представлені найсучасніші водні технології, розробки, продукція, товари та послуги», – зазначив заступник Міністра Михайло Хорєв на відкритті форуму. Під час виступу він також повідомив про стан справ у сфері українського моніторингу вод.

«На сьогодні Україна продовжує створювати сучасну систему моніторингу якості вод. У нас вже є 4 лабораторії Держводагентства для моніторингу поверхневих вод. Одна з них нещодавно отримала сертифікат про акредитацію відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019. Очікуємо, що інші три також будуть сертифіковані. Моніторинг морських вод буде здійснюватися судном «Бельгіка». Його Україна отримала у подарунок від Королівства Бельгія. Наступного року розпочнемо дієвий моніторинг морського середовища, як це передбачено нещодавно схваленою Урядом морською природоохоронною стратегією. Сподіваємося, що моніторинг підземних вод також запрацює вже з наступного року”, – розповів Михайло Хорєв.
За його словами, перед Міністерствоv захисту довкілля та природних ресурсів України стоїть важливе завдання – перезавантажити усю систему моніторингу довкілля.

Слід зазначити, що доповідачами заходів на форумі виступають провідні фахівці – представники галузевих міністерств, асоціацій, науково дослідних підприємств, організацій, експерти світового рівня та провідні гравці ринку.

На панельній дискусії експерти сталого управління водними ресурсами обговорили останні зміни у сфері здійснення державного моніторингу вод та результати проведення скринінгу забруднюючих речовин Дону, Дністра, Дніпра, Дунаю, Чорного моря та Антарктиди.

Під час другої секції панельної дискусії Михайло Хорєв окремо зупинився на головних чинниках забруднення поверхневих вод в Україні – стічних водах:
“Статистичні дані свідчать, що тільки у 2020 році місцевими водоканалами скинуто у водойми 1,8 млрд кубометрів стоків. Із них неочищених – 383 млн кубічних метрів. Тож можна з упевненістю сказати, що основними забруднювачами водойм є водоканали. А створення сучасної системи очистки таких вод на водоканалах вирішить 70 % проблем із забрудненнями наших річок”.

Для цього Мінрегіон розробив програму «Питна вода України», яка передбачає виділення коштів на модернізацію очисних споруд.

Зі свого боку Міндовкілля також зробило ряд кроків:
– прийнято рішення Уряду, яким обмежено використання фосфатів у миючих засобах;
– готується до другого читання законопроєкт № 3091. Він перезапустить систему держекоконтролю і допоможе посилити контроль за порушенням законодавства у сфері забруднення водних ресурсів та здійснення незаконних скидів стічних вод.

Aqua Ukraine допомагає організувати діалог між урядовцями, споживачами та представниками організацій водної галузі, який визначає ключовий вектор вирішення важливих питаннь забезпечення водними ресурсами, очистки промислових стоків, впровадження найкращих світових стандартів, передових досягнень і технологій водопостачання та водовідведення, запобігання забрудненню водних ресурсів, застосування екологічно чистих технологій водозбереження.

Нагадуємо, що Міжнародний водний форум чекає на Вас з 19 по 21 жовтня 2021 року.
Місце проведення: Україна, м. Київ, Міжнародний виставковий центр, Броварський проспект, 15, станція метро «Лівобережна»
Контакти: ТОВ «Міжнародний виставковий центр»
тел.: (044) 201-11-54, 206-87-86, 206-87-97
e mail: aqua@iec-expo.com.ua
https://www.iec-expo.com.ua/aqua-2021.html
https://mepr.gov.ua/news/38261.html