З Днем вишиванки!
21 Травня, 2020
З Всесвітнім днем охорони довкілля!
5 Червня, 2020

22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття

22 травня оголошений Генеральною Асамблеєю ООН Міжнародним днем біологічного різноманіття з метою підвищення розуміння та обізнаності людства з питання біорізноманіття. Цю дату було обрано тому, що саме 22 травня 1992 року відбулося прийняття тексту Конвенції про біологічне різноманіття.

Біорізноманіття – різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони є; це поняття включає у себе різноманітність у рамках виду, між видами та різноманітність екосистем.

Біологічне різноманіття є основою життя. Його збереження є необхідним для існування людини. На жаль, інтенсивність використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів: зникають та перебувають під загрозою зникнення численні види та екосистеми, постійно зростає загроза генному фонду та ін.

Кожного року День біорізноманіття має свою тему, що обирається секретаріатом Конвенції. Цьогорічною темою є гасло «Наші рішення – в природі». Це гасло підкреслює надію, солідарність та важливість спільної роботи на всіх рівнях для побудови майбутнього життя у гармонії з природою.

2020 рік – це рік випробувань, роздумів, можливостей та рішень. Від кожного з нас очікується, що ми будемо «будуватись краще», використовуючи цей час для підвищення стійкості націй та громад, коли ми подолаємсо пандемію.

2020 рік – це рік, коли, як ніколи, світ може сигналізувати про сильну волю до глобальних дій, які здатні запобігти втраті біорізноманіття на користь людям та всьому життю на Землі.