3 липня – Всесвітній день без поліетилену
5 Липня, 2020
Опублікований випуск №5-6, 2020 журналу “ВОДНЕ ГОСПОДАРСТВО УКРАЇНИ”
19 Липня, 2020

З Днем Дніпра

День Дніпра – головної річки України

Вперше назва річки «Дніпро» зустрічається в літературних пам’ятках першої половини IV століття нашої ери. Походить від давньосхідноіранського «велика ріка».

Давні греки називали Дніпро Борисфеном, що означає «той, що тече з Півночі», предки українців, давні східні слов’яни – Славутичем («син слави») – ця назва й досі іноді використовується як синонім, особливо як поетична назва.

Ідея святкування Дня Дніпра виникла у жовтні 2002 року, під час проведення Міжнародного Дніпровського форуму громадських екологічних організацій Білорусі, Росії та України. Досі дата проведення Дня Дніпра на законодавчому рівні не встановлена, хоча вже стає традицією в різних країнах та містах цей день відзначати у першу суботу липня.

Дніпро – третя за довжиною і площею басейну ріка Європи (після Волги і Дунаю). Довжина ріки – 2201 км (у межах України 981 км), площа басейну 504 тис. кв. км. У басейні Дніпра близько 32 тисяч водотоків, серед яких 89 – ріки завдовжки 100 км і більше. Водні ресурси басейну Дніпра становлять близько 80% від загальноукраїнських.

Дніпро забезпечує водою дві третини території країни: 30 млн людей, 50 великих міст і промислових центрів користуються водою Дніпра. На Дніпрі розташовані українські міста Київ, Канів, Черкаси, Кременчук, Кам’янське, Дніпро, Запоріжжя, Нікополь, Херсон.