Семінар «Плани управління посухами, наступний крок до управління водними ресурсами»
5 Липня, 2024
14 серпня – День Західного Бугу
14 Серпня, 2024

6 липня – Міжнародний день Дніпра

Щорічно в першу суботу липня відзначають Міжнародний день Дніпра – четвертої за довжиною річки в Європі. Дніпро – третя за довжиною і площею басейну ріка Європи, її довжина – 2201 км (у межах України 981 км), площа басейну – 504 тис.км². Цікаво, що у басейні Дніпра близько 32 тисяч водотоків, серед яких 89 – ріки завдовжки 100 км і більше. Водні ресурси басейну Дніпра становлять близько 80% загальноукраїнських.

Вперше назва річки «Дніпро» зустрічається в літературних пам’ятках минулого в першій половини IV століття нашої ери. Походить вона від давньосхідноіранського «велика ріка».

Давні греки називали Дніпро Борисфеном, це означає «той, що тече з Півночі», римляни – Данаприс, предки українців, давні слов’яни – Славутичем («Син Слави»), як відомо, таку назву й досі інколи використовують як синонім, особливо в деяких поетичних творах.

Ідея святкування Дня Дніпра виникла ще в 2002 році. Починаючи з 2003 року в першу суботу липня світова спільнота святкує день однієї з найбільших водних артерій Європи, яка є основною річкою України – Міжнародний день Дніпра

Для України Дніпро є головною водною артерією. Річка Дніпро забезпечує водою майже дві третини населення України, вона допомагає нам в транспортному сполучені півночі та півдня, насичує силою та дарує життя навколишній природі, її рослинному та тваринному світу; красу та велич цієї річки оспівують в віршах та творах письменники з різних країн та епох.
Це свято допомагає нам згадати про необхідність збереження води, її кількості, чистоти, дбати про екологічність та розквіт рідної землі.

В перші вихідні липня природоохоронці проводять різноманітні заходи, що популяризують знання про природу, воду та цю прекрасну річку зокрема. Наприклад: облаштовуються прибрежні території, впорядковуються місця відпочинку, проводяться толоки з прибирання сміття на березі, в світовій мережі та на різноманітних зустрічах екоактивісти та профільні спеціалісти займаються просвітницькою діяльністю, яка об’єднує людей у боротьбі за чистоту води та природи, розвиваючи в населення пошану до головної річки нашої країни.

Дякуємо всім, хто піклується про чистоту цієї прекрасної річки зокрема профільним спеціалістам підвідомчих організацій Міндовкілля, які щодня оберігають головну водну артерію нашої країни від забруднень, перевіряючи якість води, зміцнюючи та очищаючи територію, якою рухається ця потужне природне диво, забезпечуючи розквіт її краси та екологічності

Пам’ятаймо, що Дніпро – найбільше природне багатство України, яке потрібно оберігати, відновлювати та любити.

Збережемо нашу планету разом!