16 травня – День вишиванки
16 Травня, 2024
22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття – International Day for Biological Diversity
28 Травня, 2024

20 травня – Європейський день моря

Європейський день моря був започаткований Єврпейською комісією в 2008 році, свято має традиційний щорічний характер і відоме заходами, орієнтованими на захист морів та розвиток екологічної свідомості європейців, які проводяться у другій декаді травня.

Море – частина океану, відокремлена від нього суходолом, підвищеннями підводного рельєфу або островами і має своєрідний гідрометеорологічний режим, вирізняється властивостями та складом води (солоністю, прозорістю, температурою, біологічним складом).

Ділянки акваторії моря, що глибоко вдаються в сушу, – це затоки, серед яких вирізняють бухти, естуарії, фіорди, лагуни, лимани, губи.

Море – це безмежне джерело енергії, натхнення та краси. Неймовірне, чарівне, ніжне та суворе, замислене та грайливе, воно є важливою частиною життя людства та невід’ємною складовою існування нашої планети.
Сьогодні через війну перед Україною постають безліч питань в природоохоронній сфері. Наразі усі так чи інакше намагаються зберегти добрий екологічний стан в країні і, зокрема, врятувати водні ресурси від небезпек, що виникають через забруднення та знищення природи; серед завдань перед нами стоїть й захист моря та його мешканців від вимирання і браконьєрства.

Залишаймося екосвідомими навіть в цих складних умовах, звільнимо та очистимо нашу землю та акваторію морів заради здорового майбутнього та наступних поколінь. Врятуймо разом свою країну та планету!