Навчання з управління промисловими відходами: хвостосховища
1 Лютого, 2024
7 лютого 2024 року – навчання з декларування
8 Лютого, 2024

2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

Святкування цього дня бере свій початок з 1971 року, коли кілька екологів зібралися, щоб підтвердити захист і любов до заболочених земель. Саме тоді була прийнята міжнародна Рамсарська конвенція зі збереження водно-болотних угідь планети.

У наш час світова спільнота щорічно святкує День водно-болотних угідь в другий день лютого.
Водно-болотні угіддя (англ. wetlands) — ділянки місцевості, ґрунт яких є аквіфером з постійною або сезонною вологістю. Такі ділянки місцевості можуть бути частково або повністю зайняті водоймищами. Водно-болотними угіддями є мілководні озера чи ділянки морського узбережжя, верхові та низові болота, також деякі інші. Вода у водно-болотних угіддях може бути прісною, морською і солонуватою.

Також, як ми знаємо, водно-болотні угіддя — це невеликі осередки життя рослин та організмів, що містяться у водоймищах, які забезпечують екологічне здоров’я в достатку не лише водойм, але й середовища в цілому.

Традиційно у цей день екологи, екоактивісти та інші небайдужі люди та організації займаються популяризацією знань про водно-болотні угіддя, їх користь та унікальність, вони закликають до збереження, розумного та раціонального використання боліт, малих річок, заплавних луків, плавнів та мілководних водойм, адже з кожним роком їх кількість значно скорочується.

Менше ніж за століття було втрачено 35% усієї території світових водно-болотних угідь, тобто фахівці акцентують увагу на тому, що такі зони зникають втричі швидше, ніж ліси, через це рослини і тварини, що залежать від їх існування, перебувають під загрозою зникнення.

Причиною такого скорочення є:
– зміна клімату;
– дренування та осадо-накопичення;
– надлишкове використання води;
– забруднення та вилов риби.

Важливо пам’ятати, що збереження водно-болотних угідь – це природний захист, що допомагає у протидії зміні клімату та її наслідкам. Кожен гектар водно-болотних угідь поглинає паводкову воду та допомагає зменшити масштаби повеней. Вони також стримують та послаблюють посухи.

В межах торфовищ зберігається ~30% наземного вуглецю. А це у 2 рази більше, ніж у всіх лісах світу.

Для здорового майбутнього людства та Землі ми маємо усвідомити важливість припинення їх руйнування. Почати відновлювати водно-болотні екосистеми, берегти джерела прісної води та збалансовано їх використовувати.

Збережемо свою планету разом!