8 червня – Всесвітній день океанів – World Oceans Day
11 Червня, 2024
21 червня – Всесвітній день гідрографії – World Hydrography Day
24 Червня, 2024

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухою – World Day to Combat Desertification and Drought

Цей день був проголошений 1995 року Генеральною Асамблеєю ООН (резолюція A/RES/49/115) у зв’язку з річницею від дня прийняття 1994 року Конвенції ООН по боротьбі з опустеленням.

Державам пропонується присвячувати 17 червня підвищенню інформованості про необхідність міжнародного співробітництва в боротьбі з опустеленням і наслідками посухи й про хід здійснення Конвенції ООН по боротьбі з опустеленням.

Проблематика цього питання очевидна:
– щорічно людство продовжує втрачати 12 мільйонів гектарів земель та 75 мільярдів тон родючих ґрунтів, на яких можна було б отримувати 20 млн. тон зерна;
– від опустелювання, деградації земель та посух безпосередньо страждають близько 1,5 мільярдів людей, а від нестачі води – до 40% населення земної кулі;
– щохвилини у світі деградують 10 га ґрунтів;
– опустелювання зазнають 23 га земель;
– емісія вуглецю підвищується на 6150 тон;
– від голоду вмирає 16 людей, з яких 12 дітей.

Згадані проблеми є надзвичайно гострими й в Україні, а враховуючи війну, знищення та забруднення природи, які вона несе, вони вже стали насправді критичними.

Опустелювання та деградація земель – сьогодні залишаються одними з найбільш тривожних світових процесів. Україна, як і увесь світ, усвідомлює наслідки екологічного і соціально-економічного характеру, пов’язані з цими процесами. Серед них: зміна клімату, втрата біорізноманіття, нестача води, поширення бідності, голоду та провокування вимушеної міграції населення.

Боротьба з опустелюванням та деградацією земель для України є одним з пріоритетних напрямків державної екологічної політики. Задля вирішення цієї проблеми урядом України затверджено Національний план дій щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням до 2025 року і було створено Координаційну раду з питань боротьби з деградацією земель та опустелюванням.

Крім того, наша держава приєдналася до процесу встановлення та реалізації добровільних національних завдань щодо досягнення нейтрального рівня деградації земель в рамках впровадження Цілей Сталого Розвитку та Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням. Основним національним завданням України щодо досягнення нейтрального рівня деградації земель визначено стабілізацію та підвищення вмісту гумусу в ґрунтах.