18-25 червня 2024 – перевірка знань з охорони праці
26 Червня, 2024
День Конституції України
28 Червня, 2024

Анонс навчання: Плани управління посухами, наступний крок до управління водними ресурсами

Шановні слухачі! Звертаємо вашу увагу на те, що в Центрі підвищення кваліфікації працівників водного господарства, WWF-Україна буде проводитись семінар за темою “Плани управління посухами, наступний крок до управління водними ресурсами”

Дата: 04 липня 2024 року
Формат: онлайн (zoom-конференція)
Час: ~ 1 год 30 хв

Категорії слухачів: семінар розроблено для управлінців водними ресурсами, науковців, представниківгромадськості, водокористувачів та інших зацікавлених осіб.

За останнє десятиліття посухи та дефіцит води стали більш очевидними та відчутними, а з глобальним потеплінням ризик посух ще більше зросте для значної частини Європи. Це спричинило подальші дії держав-членів ЄС, спрямовані на зменшення попиту на воду та/або збільшення водопостачання для підвищення готовностідо посух, а також зміцнення потенціалу для управління заходами з ліквідації наслідківпосух і відновлення, і, таким чином, зменшення впливу посух на суспільство, економіку та екосистеми.

Наразі у двох третинах (19 з 27) держав-членів ЄС способи боротьби з посухами регулюються законодавством. Держави-члени ЄС використовують значне розмаїття підходів, структур управління та заходів на рівнях політики, планування та управління, що відображає різну актуальність посух, а також різний політичний тауправлінський вибір.

Обмін передовим досвідом та уроками, винесеними з минулогодосвіду управління посухами, може сприяти вдосконаленню систем управління (EUcommission, 2023).

Басейн річки Дунай стикається зі зростаючою і тривожною тенденцією до частішихта інтенсивніших посух, що посилює вразливість водного середовища, доброго стануводних ресурсів та різних секторів водного господарства. У той же час, регіон стикаєтьсяз викликами, пов’язаними з інтенсивними і частими повенями.

Прогнози зміни клімату вказують скоріше на погіршення сценаріїв, ніж на позитивну тенденцію. Загалом, ці прогнози вказують на нагальну потребу в проактивному, інтегрованому та поетапномупідході до управління посухами в масштабах всього Дунайського басейну, скоординованому між придунайськими країнами.

У поєднанні з цими двома екстремальними явищами (занадто багато або занадтомало води) існує очевидна потреба в кращій міжсекторальній співпраці, підвищенні стійкості до посух і водних ресурсів, підвищенні обізнаності та розбудові потенціалу дляскоординованої, поетапної та інтегрованої стратегії управління посухами.

Отже, семінар буде присвячено визначенню термінології посух, плану управління посухами та його інтеграції в план управління річковим басейном.

Зацікавило навчання? За додатковою інформацією звертайтеся на нашу пошту vodacpk@gmail.com або телефонуйте (044) 248-81-20