День працівників водного господарства
2 Червня, 2024
5 червня – Всесвітній день захисту довкілля – World Environment Day
5 Червня, 2024

Семінар «Річки з безперервною течією як запорука доброго екологічного стану та збереження біорізноманіття»

4 червня 2024 року в Центрі підвищення кваліфікації працівників водного господарства спільно з ГС Всесвітній фонд природи Україна WWF-Україна було проведено семінар присвячений питанню визначення проблематики відновлення вільної течії річок, з метою ознайомлення зацікавлених осіб із варіантами та можливостями практичного впровадження заходів на річках України з використанням міжнародного досвіду та досвіду українських колег з управління водними ресурсами.

Під час семінару багато уваги приділялось питанню відновленню вільної течії річок та визначення терміну вільнотекуча річка.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день цій темі присвячено багато міжнародних та національних ініціатив і проектів-програм – Ініціатива Living European Rivers (LER) Initiative) “Живі європейські річки”, Open river program (Відкриті річки) та діяльність Damb removal (знесення гребель), які також долучились до розгляду важливої проблематики.

Відновлення вільних течій річок, заходи по ревіталізації річок є основним інструментом для досягнення екологічних цілей, визначених в ПУРБ, збереження біорізноманіття та сталості до кліматичних змін.

Основні питання, які розглядалися під час семінару:
– Відновлення річок та водних екосистем як складова відбудови України та забезпечення сталості для кліматичних змін;
– Досвід країн ЄС у відновленні вільної течії річок;
– Визначення вільнотекучих річок – Підходи;
– Високий гідроморфологічний статус (на прикладі річок Черемошу);
– Досвід WWF у відновленні безперервності течії р.Черемош, суббасейн Прута;
– Постмоніторинг на річках в басейні Черемошу після відновлення;
– Бачення WWF-Україна у подальших кроках для забезпечення вільної течії річок України.

Відновлення вільної течії та ревіталізація є надзвичайно важливим процесом для приведення малих річок до вигляду, наближеного до природного, адже вони становлять невід’ємну частину водного фонду країни, а їхній стан є індикатором стану всієї річкової мережі.

Також, це надзвичайною мірою вплаває на розвиток громад, забезпечуватиме їх сталість, призведе до оздоровлення довкілля та позитивно впливатиме на здоров’я людей.

І, що теж варто враховувати, відновлення та збереження безперервної течії річок є однією з вимог національного законодавства та передумовою для збереження біорізноманіття.

Щиро дякуємо усім учасникам за зацікавлення та активність. Разом ми рухаємося до здорового екологічного майбутнього нашої країни та світу.

Все є та буде Україна!