Всеукраїнський марш прибирання на заповідних територіях
7 Вересня, 2023
14 вересня 2023 – Онлайн-конференція з вирішення проблем дефіциту води
18 Вересня, 2023

7 вересня – Міжнародний день чистого повітря-International Day of Clean Air

Держави-члени ООН визнають необхідність суттєвого зменшення кількості смертей та хвороб, що виникають внаслідок забруднення повітря, води та ґрунтів через потрапляння в них небезпечних хімічних речовин. Тому вони намагаються проводити свою політику так, щоб посприяти зменшенню негативного впливу міст на душу населення, зокрема, звертаючи особливу увагу на якість повітря та поводження з міськими та іншими відходами до 2030 року.

Саме через забруднення атмосфери, заохочуючись зростаючою зацікавленістю міжнародного співтовариства до чистого середовища, наголошуючи на необхідності докладати надалі ще більше зусиль для покращення якості повітря, з урахуванням зменшення забруднення повітря, 26 листопада 2019 року Другий комітет 74-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй (ООН) прийняв резолюцію про визначення 7 вересня «Міжнародним днем ​​чистого повітря заради блакитного неба».

Тема 2023 року до Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба – «Разом за чисте повітря»

Вона підкреслює нагальну потребу в зміцненні партнерства, збільшенні інвестицій і спільної відповідальності за подолання забруднення повітря. Забруднення повітря в приміщенні та на відкритому повітрі безпосередньо впливає на здоров’я людини та екосистеми. Ми всі живемо і дихаємо одним повітрям; тому ми всі несемо відповідальність за захист нашої атмосфери та забезпечення здорового повітря для всіх.

За даними ВООЗ, майже кожна людина (99 % населення планети) дихає забрудненим повітрям. Транскордонний характер забруднення повітря вимагає місцевого, національного, регіонального та глобального партнерства для вирішення цієї проблеми. Тема цього року підкреслює, що настав час інвестувати, працювати разом і сприяти чистоті повітря. Співпраця з державами-членами ООН, організаціями розвитку, міжнародними та регіональними організаціями, приватним сектором і громадянським суспільством має вирішальне значення для зменшення забруднення та покращення якості повітря.

Вплив забруднення на здоров’я

Крихітні, невидимі частинки, що утворюються через викиди в атмосферу, проникають глибоко в наші легені, кров і тіло. Ці забруднювачі є причиною приблизно однієї третини смертей від інсульту, хронічних респіраторних захворювань та раку легенів, а також чверті смертей від серцевого нападу. Приземний озон, що утворюється при взаємодії багатьох забруднювачів та сонячного світла, також є причиною астми та хронічних респіраторних захворювань.

Вплив на клімат

Недовготривало існуючі забруднювачі середовища (SLCP) є одними з тих забруднювачів, які найбільше пов’язані як із впливом на здоров’я, так і з глобальним потеплінням планети. Вони зберігаються в атмосфері від декількох днів до десятиліть/століть, тому їх зменшення є дуже важливим для здоров’я та клімату.

Запобігання та зменшення забруднення повітря просто необхідне для покращення якості повітря у всьому світі.

Забруднення повітря є одним з найбільших екологічних ризиків для здоров’я людини та однією з основних причин смерті та хвороб у світі, яких можна уникнути.

За статистикою, наприклад, все це вже спричинило приблизно 6,5 мільйона передчасних смертей (2016 р.)

Забруднення повітря є глобальною проблемою з далекосяжними наслідками ще й через його транспортування на великі відстані. За відсутності агресивного втручання, кількість передчасних смертей, спричинених забрудненням навколишнього середовища, за підрахунками, збільшиться більш ніж на 50 відсотків ще до 2050 року.

Вже сьогодні суспільство втрачає чимало коштів через забруднення повітря, адже воно негативно впливає на економіку, продуктивність праці, створює додаткові витрати на охорону здоров’я та погано впливає на туризм. Отже, економічну користь від інвестування у боротьбу із забрудненням повітря не можна переоцінити і слід розуміти, що існує економічне обґрунтування дій та економічно ефективні рішення для подолання цієї проблеми.

Погана якість повітря – це виклик у контексті сталого розвитку для всіх країн, зокрема у містах та міських районах країн, що розвиваються. При цьому рівень забруднення повітря перевищує межі, визначені у Керівних принципах якості повітря Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Чисте повітря є важливим для здоров’я та повсякденного життя людей, тоді як забруднення повітря є єдиним найбільшим екологічним ризиком для здоров’я людини та однією з основних причин смерті та хвороб у всьому світі.

Сьогодні міжнародна спільнота визнає, що поліпшення якості повітря може позитивно вплинути на пом’якшення зміни клімату і допомогти в стабілізації та своєчасній адаптації багатьох видів рослинного та тваринного світу, що врятує відомі нам екосистеми.

У підсумковому документі Конференції Організації Об’єднаних Націй з питань сталого розвитку під назвою “Майбутнє, якого ми хочемо” країни взяли на себе зобов’язання просувати політику сталого розвитку, яка підтримує якість здорового повітря в контексті своїх міст та населених пунктів. Також вони визнають, що зменшення забруднення повітря є важливим для досягнення Цілей сталого розвитку загалом.

https://www.unep.org/…/international-day-clean-air-blue…