Тренінг з питань підготовки Програми заходів Плану управління річковим басейном Дону
30 Квітня, 2023
Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі – 2023
30 Квітня, 2023

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається із Всесвітнім днем охорони праці. Так само збігається і девіз, який визначає Міжнародна організація праці (МОП).

МОП заснована у 1919 році. Це одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій – у 2023 році їй виповниться 104 роки. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці. За рішенням МОП 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, щоб привернути увагу до цих та інших проблем сьогодення. Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році. Але ідея започаткувати особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники та профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі.

У Міжнародний день охорони праці в Україні також відзначають День охорони праці (указ Президента України № 685/2006, виданий 18.08.2006). Цей день у нас в країні було запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

Щороку МОП визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. З урахуванням цієї теми на підприємствах розробляють та проводять заходи з нагоди Дня охорони праці. За підтримки Міжнародної організації праці проводять такі заходи і в Україні.

Гасло Всесвітнього Дня охорони праці у 2023 році – «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі» (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work).

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення.
Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються, у тому числі внаслідок загибелі працівників на робочих місцях. Так, у 2022 році під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 працівників – зі смертельним наслідком. При цьому, безпосередньо внаслідок воєнних дій (ракетні, повітряні удари та дії вибухових предметів) під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 711 працівників, з яких 252 особи зі смертельним наслідком.

Але тисячі підприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування.

Організувати охорону праці в умовах воєнного стану — надскладне завдання, до виконання якого потрібно  належним чином підготуватися.

Та ми все подолаємо і обов’язково переможемо! Цінуйте своє здоров’я та життя, поважайте право на безпечну роботу оточуючих та підлеглих, дотримуйтеся заходів безпеки на роботі.

За матеріалами: https://duit.edu.ua/advertisement/occupational-safety-day/