Крила для армії
20 Квітня, 2023
Навчання за темою «Екологічний податок»
25 Квітня, 2023

22 квітня – День Землі

Кожного року 22 квітня у всьому світі відзначають Міжнародний день Землі – свято, що знаменує початок сучасного екологічного руху. Традиційно 22 квітня відбувається безліч екологічних заходів. Мета дати – звернути увагу громадськості на проблеми клімату і зміни навколишнього середовища. Насправді у календарі міжнародних свят існує два дні Землі – 20 березня і 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий – екологічну.

У поточному році слоган цього дня – «Інвестуйте в нашу планету».

Історія свята
Вперше акція із захисту екології відбулася 22 квітня 1969 року. Причиною її стала катастрофа – у 1969 році в Каліфорнії стався витік нафти, і кілька мільйонів рідини опинилися в океані. В результаті величезна кількість представників морської фауни загинули, а сама катастрофа помітно вплинула на економіку США.
Через рік, 22 квітня 1970 року, сенатор штату Гейлорд Нельсон закликав американців взяти участь в екологічній акції за захист навколишнього середовища. Перша екологічна демонстрація відбулася за участю студентів. Кілька років День Землі був національним святом у США, а згодом перетворився на міжнародне. З того часу щороку третій тиждень квітня відзначався як Тиждень Землі.
У 2009 році ООН офіційно оголосила 22 квітня Міжнародним Днем Матері-Землі.
22 квітня 2016 року було підписано Паризьку кліматичну угоду, головною ініціативою якої стали заходи із зниження викидів вуглекислого газу в атмосферу.
У всьому світі в цей день люди висаджують дерева, виходять на мирні акції, прибирають в парках і скверах, очищають від сміття річки й пляжі, прибережні смуги.

Колокол Миру
Найцікавіша і важлива традиція 22 квітня – дзвін у Колокол Миру. Таких пам’ятників кілька і встановлені вони в різних містах.
Ідея встановлення першого колоколу належить японцеві Тіедзі Накагава, який особисто пережив бомбардування Хіросіми. Він особисто придумав сплав, з якого зроблений історичний пам’ятник – монети, зібрані в 104-х країнах, і металобрухт з Хіросіми. Колокол звучить в День Землі і в День початку другої світової війни (1 вересня), нагадуючи людям про жахи, які відбувалися з людством.
На пам’ятнику можна побачити напис: “Хай живе загальний мир у всьому світі”, як нагадування про те, до чого кожен з нас повинен прагнути.

Збережемо нашу Землю разом!

За матеріалами: https://ua.korrespondent.net/lifestyle/4350705-den-zemli-2021-istoriia-ekolohichnoho-sviata; https://nubip.edu.ua/node/123897; https://www.unian.ua/lite/holidays/den-zemli-2022-data-istoriya-ta-listivki-do-svyata-11795715.html