17 вересня 2023 – День працівників лісового господарства
18 Вересня, 2023
19 вересня 2023 – перевірка знань з охорони праці працівників водогосподарських організацій
20 Вересня, 2023

18 вересня – Всесвітній день моніторингу якості води

Прісна вода на Землі становить лише 2,5% від її загальної кількості, тоді як 70% поверхні Землі вкрито водою. Близько 70% промислових відходів скидаються у воду. 80% забруднення води відбувається через побутові стоки. Понад 6 мільярдів фунтів сміття, здебільшого пластику, щороку опиняються в океанах. Майже 97% води у світі є солоною або непридатною для пиття.

Всесвітній день моніторингу води – це міжнародний день, який відзначіається с18 вересня. Його було засновано 2003 року Американським фондом чистої води (ACWF) в якості глобальної просвітницької програми з метою підвищення обізнаності та залучення громадськості до моніторингу води та захисту водних ресурсів у всьому світі. Ця Програма згодом отримала назву “Всесвітній день моніторингу води” і “Водний виклик EarthEcho”. Її основний напрям – підвищення обізнаності громадськості та залучення до захисту водних ресурсів по всьому світу шляхом надання громадянам можливості проводити базовий моніторинг місцевих водойм.

В останні роки в Україні за допомогою наших зарубіжний колег запрацювали сучасні лабораторії з моніторингу якості води. Ці лабораторії проводять регулярний моніторинг якості українських водойм.

Збережемо наші водойми разом!