12 жовтня 2023 р. – перевірка знань з охорони праці
17 Жовтня, 2023
Перевірка знань з охорони праці 18 жовтня 2023 р.
18 Жовтня, 2023

15 жовтня — День збирання осіннього листя

Незважаючи на заборону, високі штрафи та обґрунтовані докази шкоди здоров’ю та навколишньому середовищу, люди продовжують палити листя, керуючись звичкою та небажанням витрачатися на оплату вивозу побутового сезонного сміття.

Задля здорового майбутнього людей та природи в усьому світі, як і в нашій країні, проводять заходи для поширення інформації щодо правильного поводження з листям і, завдяки цьому та підвищенню відповідальності свідомих громадян, з року в рік дедалі більше людей використовує листя як добриво, десь з його допомогою опалюють будинки, зазделегідь перетворюючи на безпечні органічні брикети, а десь створюють меблі, фарби, папір та картини.

Нагадуємо: лікарі попереджають, що спалювання листя несе неабиякі ризики для здоров’я.

При згорянні 100 кг рослинних залишків у повітря вивільняється біля 1 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. З тліючого без доступу кисню листя виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. З димом у повітря виходять діоксини — одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення повітря. Наприклад, при згорянні поліетиленового пакету до наших легень потрапляє до 70 різноманітних шкідливих для людини сполук.

Підраховано — дихання “осіннім димом” протягом всього однієї години скорочує життя мінімум на 3-5 днів при найслабших комбінаціях шкідливих сполук.

Що ж робити з опалим листям?

Фахівці радять листя не палити, а компостувати. Для цього не потрібні особливі знання, зусилля чи витрати. Якщо немає спеціального резервуару, ємністю для компостування може служити звичайна яма, куди треба помістити листя, а потім помірно його зволожувати. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки.

Опад можна використовувати як мульчу. Розкидане на вільних ділянках ґрунту вологе листя зупинить ріст бур’янів, вивітрювання ґрунту і вимивання з нього мінеральних речовин. Крім того, природна ковдра захищатиме землю від холоду і слугуватиме укриттям для всіляких комах, важливих для екосистеми.

Також опале листя є гарним матеріалом для укриття у зимовий період багаторічних рослин, які бояться морозів. А подрібнене газонокосаркою листя, залишене на газоні, дозволить траві “дихати” і, незабаром проникнувши у ґрунт, значно поліпшить його структуру.

Збережемо нашу планету разом!