8 листопада 2023 – навчання з охорони праці
10 Листопада, 2023
15 листопада – Всесвітній день вторинної переробки – World Recycling Day
20 Листопада, 2023

Всесвітній день науки — World Science Day for Peace and Development

Повна назва міжнародного свята, яке відзначається щорічно 10 листопада, – Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку – World Science Day for Peace and Development

Головною метою проведення Всесвітнього дня науки є популяризація знань про розвиток людства в самих різноманітних сферах та поширення інформації про сучасні дослідження загалом.

Вперше в глобальному масштабі Всесвітній день науки відзначили в 2002 році, але про необхідність підвищення усвідомлення громадскістю важливості та користі науки, як і про введення окремого свята для цього, заговорили ще в 1999 році на проведеній у Будапешті Всесвітній науковій конференції (зараз — Всесвітній науковий форум, англ. World Science Forum), де була висловлена необхідність щільнішої взаємодії між наукою та суспільством. Через декілька років, в 2001, Генеральна конференція ЮНЕСКО резолюцією 31С/20 офіційно заснувала Всесвітній день науки.

Підвищити поінформованість громадськості про роль науки для мирного та сталого розвитку громад, заохочувати національну і міжнародну солідарність в інтересах спільного використання наукових досягнень різними країнами, відновити національну і міжнародну прихильність використанню науки на благо суспільства, привернути увагу до викликів, з якими зіштовхується наука, а також збільшити підтримку наукової діяльності… всі ці глобальні цілі, проголошені активістами, організаціями та науковими товариствами світу, вважаються дуже важливими, адже кожен з нас хоче жити в здоровому та комфортному майбутньому, де наука активно розвивається враховуючи потреби людини, природи та планети загалом.