5 червня – Всесвітній день охорони довкілля/World Environment Day
6 Червня, 2022
Круглий стіл “Думки і погляди населення України щодо екологічних наслідків війни: травень 2022 року”
14 Червня, 2022

8 червня – Всесвітній день океанів / World Oceans Day

8 червня 1992 року на Всесвітньому саміті ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) з ініціативи представництва Канади було прийнято рішення про щорічне відзначення Дня океанів з метою популяризації екологічних знань про ці об’єкти, закцентовуванні уваги на необхідності збереження їх біорізноманіття та стабільної екологічної ситуації.

Починаючи з 1993 року цей день відзначали неофіційно в багатьох країнах світу. У 1998 році – в Міжнародний рік океану – Всесвітній день океанів був визнаний Міжурядовою океанографічною комісією (МОК) ЮНЕСКО. 5 грудня 2008 року в Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 8 червня було офіційно визнано як Всесвітній день океанів, який домовилися проводити, починаючи з 2009 року.

Тепер Всесвітній день океанів відзначають кожного року 8 червня.

На щорічних конференціях цього дня обговорюють найгостріші нагальні питання функціонування екосистеми океану, зокрема:
– піратство,
– озброєний розбій,
– захист флори та фауни океану,
– кліматичні зміни в океанічних водах,
– науково-дослідницька діяльність.

Океан – найбільший водний об’єкт, водний простір земної кулі за межами суходолу. Океан розташований серед материків і має систему циркуляції вод. Площа поверхні Світового океану, до якого відносять всі океани та моря Землі, займає близько ~71% її поверхні. Основну частину кисню на планеті виробляють водорості, що розвиваються на океанічному дні.

Забруднення, браконьєрство, зміна екосистем через розбудови та зведення свердловин – і багато іншого, що людина робить власними руками, знищує океан і може призвести до незворотніх негативних наслідків для людства.

Для захисту океанів по всьому світу проводяться різноманітні заходи та акції підтримки. Долучайтеся до них, розповідайте близьким про важливу роль цих велетенських водних об’єктів! Не забруднюйте їх, адже кожна маленька дія та слово роблять свій внесок у порятунок природи та розвиток екосвідомості людства.

Збережемо нашу планету разом!