24 березня – онлайн-навчання «Плани управління річковими басейнами»
21 Березня, 2022
Все буде вода та Україна !
23 Березня, 2022

22 березня – Всесвітній день води – World Water Day

Резолюцією ООН відзначено, що враховуючи важливість водних ресурсів у розвитку економічної діяльності і соціального благополуччя, яка не отримує широкого усвідомлення, 22 березня кожного року оголошується Міжнародним днем води, який починає відзначатися з 1993 року.
Метою проведення заходів, присвячених цій даті, є привернення уваги до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

У 2000 році ООН прийняла Декларацію тисячоліття. Розроблена спеціальна Програма дій на ХХІ століття, метою якої є забезпечення кожного мешканця нашої планети чистою питною водою.

Хоча ми ще не відчуваємо цього щодня, тиск на наші прісноводні запаси і навколишнє середовище збільшується.
До того ж, у багатьох регіонах країни ми бачимо жахливе забруднення водойм, які забезпечують наші міста і села питною водою. Погане очищення і хлорування водопровідної води ставлять під загрозу наше здоров’я. З усім цим Україна почала активно боротися як на законодавчому рівні, так і в реалізації запланованого, але роботи в цьому напрямку ще багато.
При цьому слід пам’ятати, що зміна клімату спричиняє додатковий тиск на наші водні запаси, які внаслідок високих температур стають маловодними, а деякі навіть і зовсім пересихають.

Наша держава за останні роки почала модернізовувати водоочисні системи, проводити екоорієнтовані заходи для покращення якості питної води та збереження здорового стану водних об’єктів.

Наразі війна суттєво впливає на забруднення води. Обмеженість та агресивна поведінка загарбників призводить до руйнування інфраструктури, пов’язаної з водопостачанням і водовідведенням, хімічне забруднення, відключення від електроенергії об’єктів, що скидають стічні води, і багато інших руйнівних дій становлять загрозу не тільки для водних ресурсів, а й для екосистеми в цілому.

Проте ми плануємо продовжувати боротьбу за здорове майбутнє нашої Батьківщини і відтерміновані екозаходи будуть знову реалізовуватися найближчим часом, як і багато інших, які розробляються зараз екоактивістами та організаціями для відновлення природної гармонії на території України після перемоги над ворогом.

Вода – основа життя на нашій Планеті. Нам необхідно навчитися цінувати її та дбати про екологію Землі, щоб не втратити те, завдяки чому ми існуємо.