20 березня – День Землі/День весняного рівнодення
21 Березня, 2022
24 березня – онлайн-навчання «Плани управління річковими басейнами»
21 Березня, 2022

21 березня – Міжнародний день лісу та Всесвітній день висаджування дерев

Всесвітній день лісів пов’язаний з діяльністю щодо посадки лісів та висвітлення важливості збільшення кількості зелених насаджень. Цей день відзначається урядами та міжнародними організаціями для визначення плану збереження лісів.

Проблема збереження лісу та його багатств перебуває в списку найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. В останні роки тенденції, пов’язані зі зменшенням лісів на Землі, викликають тривогу не тільки у екологів, але й у всього міжнародного співтовариства.

У зв’язку з цим, основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів у їх дійсному стані, інформування про значимість лісових екосистем, організація та проведення основних заходів для їх захисту та відновлення.

Також 21 березня проводиться Всесвітній день висаджування дерев.

Ліси є найбільш біологічно різноманітними екосистемами суші, де мешкає та виростає більше половини наземних видів тварин, комах та рослин.
Ліси – це також помешкання, робота та безпека для залежного від них населення. Вони забезпечують суспільство багатьма цінностями: є безпечною домівкою для нашої флори та фауни, деревиною для наших будівель, сировиною для паперу, пилок, нектаром для бджолярства тощо.

Ліси відіграють ключову роль у боротьбі зі зміною клімату. Вони сприяють підтриманню збалансованого вмісту кисню, вуглекислого газу та вологи в повітрі. Захищають вододіли, які забезпечують приплив прісної води в річках.

Останнім часом Україна займає провідні позиції у відновленні лісових насаджень планети. До наших акцій долучаються не лише представники української діаспори, які мешкають в інших країнах, але й їх уряди та громадяни. Ми зберегли на території нашої держави найбільші масиви пралісів в Європі і активно створюємо нові.

Війна призупинила екоорієнтовані акції та кампанії, але ми продовжуємо оберігати природу та захищати рідну землю. Після беззаперечної перемоги ми обов’язково відновимо екоініціативи та заходи у ще більших масштабах заради здорового екологічного майбутнього України.

Любіть та бережіть ліс, адже він є легенями нашої Планети та однією з базових структур самого життя!