Навчання та перевірка знань спеціалістів РОВР у Тернопільській області
19 Травня, 2022
21 травня – в Україні відзначають День Європи 2022
22 Травня, 2022

20 травня – Європейський день моря

Свято започатковане Єврпейською комісією у 2008 році, має традиційний щорічний характер і відоме заходами, орієнтованими на захист морів та розвиток екологічної свідомості європейців, що проводяться в другій декаді травня.

Море – частина океану, яка відокремлена від нього суходолом, підвищеннями підводного рельєфу або островами і має своєрідний гідрометеорологічний режим, вирізняється властивостями та складом води (солоністю, прозорістю, температурою, біологічним складом). Ділянки акваторії моря, що глибоко вдаються в сушу, – це затоки, серед яких вирізняють бухти, естуарії, фіорди, лагуни, лимани, губи.

Мета Європейського дня моря – привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водойм і глобальне потепління. Два найважливіших завдання – підвищення безпеки на морі й попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.
Близько 70% планети вкрито водою. Біомаса всіх морських мешканців – від водоростей до блакитних китів – складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами.

За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 мільйонів бареллей нафти щорічно виливається в моря й океани. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см.

Море — безмежне джерело енергії, натхнення та краси. Неймовірне, чарівне, ніжне та суворе, замислене та грайливе, воно є важливою частиною життя людства та невід’ємною складовою існування нашої планети.

Сьогодні через війну перед Україною постає безліч питань в природоохоронній сфері. Наразі усі так чи інакше намагаються зберегти добрий екологічний стан в країні і, зокрема, врятувати водні ресурси від небезпек, що виникають через забруднення та знищення природи; серед завдань перед нами стоїть й захист моря та його мешканців від вимирання і браконьєрства.

Залишаймося екосвідомими, навіть в цих складних умовах. Звільнимо та очистимо нашу землю та акваторію морів заради здорового майбутнього та наступних поколінь. Врятуймо свою країну та планету разом!