15 червня щорічно відзначається Всесвітній день вітру (Global Wind Day)
15 Червня, 2022
21 червня 2022 року – друга зустріч робочої групи водного сектору
23 Червня, 2022

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

Щороку 17 червня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою. Цю дату офіційно встановлено рішенням 49-ї сесії Генасамблеї ООН від 30 січня 1995 року. Її обрали до річниці прийняття конвенції з боротьби з опустелюванням.
Посухи та опустелювання: здавалося б, до чого тут Україна?

Наразі близько 58% українських земель зазнають деградації, а 20% – забруднення. Причин цього кілька. Серед них – зміна клімату та війна.
Через дії рашистів масштаби ерозії, забруднення та зневоднення ґрунтів стрімко збільшуються. російські війська своїми діями постійно намагаються перетворити Україну на пустелю.

Цього року Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами проходить під гаслом: «Повстанемо від посухи разом». І українці повстали – зокрема проти російських військ, які завдають важких збитків нашому довкіллю. Дії рашистів несуть небезпеку майбутньому не лише українського довкілля, а й довкілля всього світу.

Стан українських земель погіршується також через глобальну зміну клімату, яка підштовхує наші екосистеми до межі руйнування.
А кількість і тривалість посух з 2000 року зросла на 29 % у порівнянні з двома попередніми десятиліттями. Фактично, за прогнозами ООН, до 2050 року посуха може вразити понад три чверті населення світу.

Якщо людство не припинить спустошувати Планету, то у найближчому майбутньому на нас чекає нестача продовольства і води, а також тривалі посухи.
Україна прагне зберегти свої землі. До повномасштабного вторгнення Уряд схвалив низку документів для боротьби з деградацією земель та опустелюванням. Однак тепер нам доведеться боротися ще й з наслідками рашистської навали. Ми обов’язково переможемо, а окупанти заплатять за все.

https://mepr.gov.ua/news/39311.html