9 березня – день народження Тараса Шевченка
10 Березня, 2022
20 березня – День Землі/День весняного рівнодення
21 Березня, 2022

14 березня – Міжнародний день дій проти гребель/International Day of Action Against Dams

Міжнародний день дій проти гребель/International Day of Action Against Dams або Міжнародний день річок/Day of Action for Rivers проводиться за ініціативою громадської організації «Міжнародна мережа річок» (США).

Цей день був започаткований ще у 1997 році з метою об’єднання зусиль людства в боротьбі проти гребель.
Задля цього громадські екологічні організації та активісти всього світу проводять тематичні заходи, ярмарки, здійснюють просвітницьку діяльність, щоб популяризувати знання про вплив гребель на річкові екосистеми.
Всі акції цього дня здійснюються під гаслом: «Хай вода несе життя, а не смерть!»

Греблі дійсно можуть спричинити колосальну шкоду природі та людям. Для прикладу, на території України через їх побудову затоплено тисячі квадратних кілометрів земель, зникли під водою сотні сіл, а їхні жителі були переселені до інших місць.
При цьому економічна вигода від гребель досить сумнівна, адже утворені «моря» часто цвітуть, що призводить до збіднення біологічного різноманіття і це очевидно не єдина проблема.

Наразі наша країна протистоїть агресору, відстоюючи право на свободу, цілісність та мирне життя, тому відтерміновано багато екологічних програм, які зорієнтовані на захист та відновлення здоров’я природи, але ми переможемо і продовжимо боротися за чисте, екологічне, квітуче майбутнє України та усієї планети.