23 червня – День державної служби
23 Червня, 2022
День Конституції України
28 Червня, 2022

Плани управління річковим басейном – інструмент залучення фінансів у водний сектор з метою досягнення доброго екологічного стану водних об’єктів

23 червня 2022 року Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства організував онлайн-зустріч з експертами з розробки та впровадження ПУРБ для профільних фахівців водогосподарчих організацій та представників ОТГ басейну річки Дністер, які безпосередньо будуть задіяні в реалізації цього важливого питання.

Захід відвідали спеціалісти, водокористувачі та державні службовці органів місцевої влади, територіальних громад та організацій Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Вінницької, Одеської та Чернівецької областей.

Під час спілкування було розглянуто:
– процес розроблення ПУРБ Дністра — учасники зокрема ознайомилися з програмою заходів та порядком її формування;
– процедуру включення до програми заходів пропозицій від громад та водокористувачів;
– особливості законодавчого врегулювання;
– заходи, спрямовані на зменшення забруднення масивів поверхневих вод органічними, біогенними та небезпечними речовинами (дифузні та точкові джерела);
– заходи, спрямовані на зменшення впливу гідроморфологічних змін.

Ці та інші, але не менш важливі, теми були розкриті сьогодні експертами на зустрічі з фахівцями, водокористувачами та представниками органів місцевої влади територіальних громад басейну р. Дністер.

Слід зазначити, що це вже друге обговорення методичних рекомендацій з розробки програми заходів ПУРБ з територіальними громадами та водокористувачами в окремому басейні. Попередня зустріч для басейну р. Вісла проходила наприкінці минулого місяця, про що повідомлялося раніше.

Також експерти розглянули важливі законодавчі аспекти, фінансову сторону подальшого розвитку та закцентували увагу на тому, що правильно сформована програма заходів, яка є найбільш змістовною частиною планів управління річковими басейнами, у басейні Дністра дозволить покращити якість поверхневих та підземних вод, що є важливим моментом для покращення екологічного стану й здорового майбутнього нашої землі.