З Днем Збройних сил України!
6 Грудня, 2022
Журнал “Довкілля України”, випуск 7-8, 2022. Враження авторки
10 Грудня, 2022

Огляд навчання за 2022 рік. Вода

Під час навчань в Центрі підвищення кваліфікації працівників водного господарства, які проводились у 2022 році, увага слухачів акцентувалась на самих різноманітних тематиках, які є важливими та актуальними для працівників підвідомчих організацій Міндовкілля. Зокрема, були розглянуті напрямки екологічного, природоорієнтованого, економічного та юридичного спрямування, до яких додали поглиблену роботу з питань охорони праці, психологічних та проектно-планувальних ініціатив.

Оскільки більшість зустрічей довелося проводити в режимі онлайн, ми намагалися урізноманітнити наші навчання проведенням не лише стандартних лекцій та семінарів, а й організацією роботи тематичних круглих столів, конференцій, засідань профільних робочих груп, тренінгів, презентаційних онлайн-брифінгів та полілогів.

Як завжди, наймасштабнішим напрямком нашої роботи залишається усе, пов’язане з водними ресурсами.

Такі навчання зорієнтовані на підвищення кваліфікації, обізнаності та підготовки спеціалістів найрізноманітніших категорій як у водогосподарській сфері, так і в дотичних з нею.

До наших освітніх активностей, до яких ви вже звикли, завжди долучаються не лише профільні фахівці, науковці та спеціалісти рідної держави, але й колеги з інших країн, які залюбки допомагають розвитку водної галузі в Україні.

Для спеціалістів профільних організацій Міндовкілля, зокрема для водного сектору, протягом року було розглянуто багато тем пов’язаних саме з водою, з яких можна виділити:
1. Плани управління річковим басейном
Наймасивніші теми блоку:
– ПУРБ (загальний курс)
– Спільний план управління річковим басейном Дунаю: досягнення та перспективи (Австрія)
– ПУРБ – інструмент для досягнення доброго стану вод. Досвід Республіки Польща
– Водні ресурси Ізраїлю. Досвід використання
– ПУРБ – інструмент залучення фінансів у водний сектор з метою досягнення доброго стану водних об’єктів (окремі блоки навчання для фахівців водогосподарчих організацій, ПУРБ річки Дністер, ПУРБ річки Вісла та фахівців ОТГ)
– Підготовка Програми заходів ПУРБ Дніпра.
2. Природоорієнтовані рішення у водному господарстві для досягнення візії України майбутнього з урахуванням адаптації до зміни клімату (приклади світових та загальнонаціональних практик та шляхи їх впровадження, можливість запровадження під час війни та використання для подолання наслідків);
3. Можливості сучасних технологій в дослідженні водних об’єктів. Практика використання дронів та обробка даних;
4. Вплив бойових хімічних речовин на водні об’єкти. Розроблення та запровадження методик їх визначення.

Загалом, завдяки актуальності розглянутих тем, лише навчання пов’язані з водним сектором, дозволили в цьому році покращити рівень підготовки близько двох тисяч слухачів.

Додаємо для вас до цього допису для загального ознайомлення діаграму розподілу слухачів по темах за 2022 рік, в якій наймасивніші групи – підготовка ПУРБ та лекції/конференції з покращення стану ВО від профільних фахівців України та світу.

У зв’язку з масштабною агресією росії проти України, як вам відомо, також були внесені деякі корективи у роботу Центру. Зокрема, окрім запланованих курсів, для фахівців водного сектору були розроблені роз’яснювальні вебінари, проведені заняття на стресостійкість та організовано онлайн-зустрічі з психологічної підтримки працівників під час війни. В ході цих зустрічей слухачі отримали можливість поспілкуватись з запрошеними профільними спеціалістами, які відповідали на поставлені їм питання та розкривали сучасні методики вирішення особистісних та колективних проблем.

І хоча наразі проводяться останні навчання цього року, ми вже підготували для вас багато цікавого та корисного на наступний рік і продовжимо працювати разом з вами, створюючи та організовуючи корисні та пізнавальні курси, нові навчання та інші активності, задля підвищення компетенції фахівців, які завжди прагнуть рухатися в ногу з часом, розвитку рідної держави, покращення стану навколишнього середовища та здорового екоорієнтованого майбутнього.

Слідкуйте за новинами на нашій сторінці у Facebook і долучайтеся до сучасних та пізнавальних освітніх заходів.
Пишіть, телефонуйте, якщо виникають запитання. Ми завжди раді допомогти.
З повагою, ваш ЦПКВГ.
Все є та буде Україна!