Технічне навчання і перевірка знань з правил технічної експлуатації установок очистки газу (ГОУ)
27 Жовтня, 2022
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів
7 Листопада, 2022

Міжнародний день Чорного моря

31 жовтня світова спільнота відзначає День Чорного моря, популяризуючи знання про необхідність збереження природнього стану його вод, закликаючи людей до об’єднання проти забруднення задля здорового майбутнього.

Зазвичай активісти та профільні організації проводять у цей день толоки, освітні заходи та ярмарки; займаються просвітницькою діяльністю, щоб кожна людина з розумінням ставилися до проблем збереження водних ресурсів та змогла зробити свій внесок у вирішенні цього питання.

Цьогоріч ми розуміємо, що проблем у нашого моря стало ще більше через загарбників, які його в буквальному сенсі знищують (замінування, ехолокація бойових кораблів, паливне забруднення, руйнування середовища існування різноманітних видів та флори й фауни загалом), і на відновлення його нормального стану піде багато сил та часу.

Чорне море — внутрішнє континентальне море Атлантичного океану. Воно пов’язане зі своїм океаном через протоку Босфор, Мармурове море, протоку Дарданелли, Егейське та Середземне море.
Це море сформувалося в басейні середньоєвразійського моря Тетіди, яке було частиною величного стародавнього океану Тетіс, води якого колись приховували частину наших земель.
У наш час Чорне море знаходиться між масивом Східної Європи на півночі, Малою Азією на півдні, Кавказом на сході і Балканським півостровом на заході.

Територіально Чорне море омиває береги України, Грузії, Туреччини, Болгарії, Румунії, росії.
Береги Чорного моря є частиною природної межі українських земель на півдні, воно пов’язує Україну зі світом. Цим шляхом від початку її історії проходили з півдня економічні, політичні і культурні впливи; завдяки річкам, що течуть до Чорного моря, таким як Дунай, Дністер, Буг, Дніпро, вони могли легко сягати в глибину українських земель. Дніпро і Варязький шлях були головними артеріями Київської держави, що сполучали Чорне і Балтійське моря. Над Дніпром і його притоками лежить більшість стародавніх міст Русі-України.

Святкування Дня Чорного моря покликане нагадати нам про необхідність збереження водних ресурсів, потребу захищати екосистеми та навколишнє середовище загалом, зокрема від діяльності людини, яка забруднює їх та робить непридатним для життя живих організмів, частина з яких знаходиться на межі вимирання.

Потрібно пам’ятати, що моря та океани є джерелом життя на Землі, адже вони дають більшість необхідних ресурсів для нашого існування.

Збережемо нашу планету разом!